Subota, 2 prosinca, 2023

Pogledajte što vas očekuje u povodu proslave 121. rođendana Umjetničkog paviljona

Ovu nedjelju, 15. prosinca 2019. godine, jedan od zagrebačkih simbola – Umjetnički paviljon – proslavit će svoj 121. rođendan. Zahvaljujući jednom od najznačajnijih i najistaknutijih hrvatskih slikara, Vlahi Bukovcu, Umjetnički paviljon danas je prepoznatljiva vizura grada Zagreb. Rijetko je poznata informacija da je Umjetnički paviljon među prvim montažnim objektima u Europi s obzirom da je montažna konstrukcija po završetku Milenijske izložbe krajem 19. stoljeća dopremljena iz Budimpešte u Zagreb.

Ubrzo nakon toga je raspisan je i natječaj za podizanje zagrebačkog Umjetničkog paviljona. Najbolje rješenje ponudili su bečki arhitekti Hellmer i Fellner, dok su za izgradnju izabrani zagrebački graditelji Honigsberg i Deutch. Sama izgradnja Umjetničkog paviljona bila je pod nadzorom gradskog inženjera Milana Lenucija. Po njemu je nazvana i urbanistička cjelina koja se sastoji od niza trgova i perivoja u Donjem gradu.

Više o Umjetničkom paviljonu možete pročitati u našem članku Umjetnički paviljon i Trg kralja Tomislava – prvi prizor za mnoge turiste, a u nastavku pročitajte što vas očekuje u povodu 121. rođendana Umjetničkog paviljona.

U sklopu proslave rođendana Umjetničkog paviljona očekuje vas izložba najslavnijeg američkog kipara 20. stoljeća, Alexandera Caldera (otvorena do 5. siječnja 2020. godine), kao i:

– sniženje cijene obiteljske ulaznice (15.12.2019.)

– sav suvenirski program je, također, snižen (15.12.2019.)

– za 50% snižena cijena kataloga izložbe Alexandera Caldera (15.12.2019.)

– u tijeku je i vikend akcija (petak, subota i nedjelja) sniženja velikog broja kataloga iz edicije Umjetničkog paviljona

Slične objave