Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Pogledajte što vas očekuje u Klovićevim dvorima u povodu Noći muzeja

U sklopu Noći muzeja 2019. Galerija Klovićevi dvori je posjetiteljima omogućila upoznavanje se sa djelima dva značajna umjetnika, profesora i akademika: Nikola Reiser i Vladimir Becić.

Retrospektiva Reisera priređena je povodom stogodišnjice rođenja. Na izložbi se izmjenjuju slike, crteži i grafičke mape s motivima pejzaža, portreta, aktova i cvijeća, koje mu je ujedno i zaštitni znak: „Reiserova ruža postaje grumen zgusnute boje koja emanira onaj trenutak u kome su sjedinjene svjetlost i umjetnikova energija“.

Retrospektiva Becića nudi nova otkrića i nova tumačenja iznimno bogatog opusa. Od prethodne Becićeve retrospektivne izložbe prošlo je 35 godina, a u posljednjih se desetak godina pojavio čitav niz njegovih nikada pokazanih remek djela koja u bitnoj mjeri, uz novu interpretaciju ovoga opusa, mijenjaju predodžbu o tome slikaru, ali i hrvatskoj modernoj umjetnosti prve polovice prošloga stoljeća.

Uz Miroslava Kraljevića, Josipa Račića i Oskara Hermana čini skupinu koja je udarila temelje moderne hrvatske umjetnosti, a vezujući se više za München i kasnije Pariz, nego za Beč. Stoga i naziv ovih umjetnika „Münchenska četvorica“ ima u našoj povijesti umjetnosti i kulturi općenito razloga po kojima ih se obično pamti.

Uz ove dvije velike retrospektivne izložbe posjetitelji će moći doživjeti i fotografirati se u foajeu GKD u nesvakidašnjem ambijentu ilustracija Zdenka Bašića – Božićna priča u Klovićevim dvorima s motivima poznatog romana Augusta Šenoe „Zlatarovo zlato“.

Slične objave