Pogled na Ilički neboder iz Radićeve ulice: Najdraži kadrovi

”Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Puls jednog grada

Puls jednog grada vas uz pomoć fotografija vodi u šetnju gradom Zagrebom, a više o samom projektu možete saznati na licegrada.hr/pulsjednoggrada

Na samom početku 5,66 kilometara duge Ilice, na broju 1, nalazi se Ilički neboder koji svojom visinom čini bitan dio vizure glavnog zagrebačkog trga. U povijesti je zabilježen kao prvi poslovni neboder u Hrvatskoj.

Gradnja je započela 1957. godine, a glavni arhitekti zaslužni za ovaj projekt su bili Slobodan Jovičić, Josip Hitil i Ivan Žuljević, dok su investitori bili poznata tvrtka Končar i Ferimport. Svečano otvorenje bilo je 22. kolovoza 1959. godine, a otvorio ga je tadašnji zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac.

Ilički neboder, osim što je bio prvi poslovni neboder u Hrvatskoj, tada je bio i najviši poslovni neboder u cijeloj Jugoslaviji. Visok je 70 metara u koje je smješteno 17 katova, a posljednji je namijenjen vidikovcu.

2007. godine obnovljena je fasada postavljanjem ploča od tamnog stakla.

Iz galerije:

Slične objave