Petak, 8 prosinca, 2023

Početak Adventa u Zagrebu na Tomislavcu i u parku Zrinjevac

Dragi naši, jučer je i službeno počelo najčarobnije vrijeme godine u gradu s najboljim Adventom u Europi! Advent u Zagrebu je tradicionalno započeo paljenjem svijeće na Manduševcu, otvorenjem Ledenog parka na Tomislavcu te paljenjem lampica u parku Zrinjevac. U nastavku donosimo fotografije s Ledenog parka na Tomislavcu i s paljenja lampica u parku Zrinjevac, a u narednim tjednima ćemo redovito pratiti sva zbivanja oko Adventa te ćemo bogati sadržaj prenositi na stranice Lice Grada.

Podsjećamo vas na poziv da za svoje fotografije na Instagramu koristite hashtag #adventskolicegrada kako bi pokazali svijetu kako izgleda najbolji europski Advent iz perspektive Zagrepčana!

Ledeni park na Tomislavcu

U sklopu otvorenja manifestacije Advent u Zagrebu, Ledeni park je pretvoren u željezničku prugu najglasovitijeg vlaka na svijetu, “kralja vlakova i vlaka kraljeva” – Orient Expressa. Klizački klub Medo i klub sinkroniziranog klizanja Zagrebačke pahuljice te njihova posebna gošća, olimpijka i naša najbolja umjetnička klizačica svih vremena, Sanda Dubravčić Šimunjak, putovali su poznatom rutom od Pariza kroz Veneciju, te su stigli u Zagreb kasnih 20-ih i ranih 30-ih godina 20. stoljeća.

Upravo se u to vrijeme Zagreb, zahvaljujući ovoj luksuznoj željezničkoj liniji, ucrtao na kartu Europe kao neizostavna kulturna i društvena metropola poznata po bogatom društvenom životu i dekadentnim zabavama. Ova nezaboravna predstava na ledu nastala je pod redateljskom palicom Anje Maksić Japundžić, za raskošne kostime zaslužna je Dženisa Pecotić, a scenografiju je pripremio Miljenko Sekulić.

U nastavku pogledajte kako je izgledao ovaj spektakl kojim je otvoren Ledeni park na Tomislavcu.

Paljenje lampica u parku Zrinjevac

Nakon otvaranja Ledenog parka na Tomislavcu, more ljudi produžilo je Lenucijevom potkovom prema sjeveru gdje ih je dočekao, prema mnogima, najljepši zagrebački park – Zrinjevac. Deseci bijelih suvenirskih i ugostiteljskih kućica, elegantno blagdansko uređenje, dekoracije od kojih zastaje dah i nastup Christmas banda uveličali su bajkovitu atmosferu. Prepuni park Zrinjevac dočekao je toliko obožavano tradicionalno paljenje lampica koje su mnogi dočekali s oduševljenjem praćenim gromoglasnim pljeskom.

Prije paljenja lampica
Prije paljenja lampica

Slične objave