Petak, 8 prosinca, 2023

Pjevački zborovi i vokalni sastavi u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2018

Treće Natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih sastava organizirano u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2018. održat će se u nedjelju, 04. studenoga u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Više od 300 izvođača – 12 zbora i vokalnih sastava iz Zagreba i Hrvatske natjecat će se u pet kategorija – mješoviti zborovi, vokalni sastavi, dječji zborovi i zborovi mladih te slobodno vokalno višeglasje – podijeljenih u dva koncerta od kojih prvi počinje u 14 sati, dok će se drugi koncert održati u 17 sati. Njihove izvedbe pratit će stručno povjerenstvo, a osnovni elementi ocjenjivanja su: izbor programa, kvaliteta zborskog zvuka, interpretacija, te opći glazbeni dojam. Cilj Festivala i Natjecanja je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora i plasiranje Zagreba kao centra zborske glazbe u Hrvatskoj.

Na programu izvan natjecateljskog s početkom u 19:30 sati nastupit će Ženski pevski zbor Carmen manet. Ovaj komorni zbor iz Kranja osnovan je 2011. godine i do sada je osvojio brojne prestižne nagrade na raznim natjecanjima, a među najvažnijim je Grand Prix of Nations 2017. godine u Rigi. Dirigent zbora je Primož Kerštan.

U nastavku Festivala koji i ove godine organiziraju Centar za kulturu i informacije Maksimir i Centar za glazbu Zagreb održat će se i nekoliko koncertnih večeri, a stručnjaci za pojedina glazbena područja održat će i nekoliko edukacijskih radionica.

Prvi u nizu koncerata bit će u utorak, 13. studenoga u 20 sati kada će se u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog održati zajednički koncert djece i mladih – SO DO El Sistema Hrvatska, El Sistema Srbija, Kuća dobrih tonova iz Srebrenice, dječji zborovi iz Niša Čarolija i Čarobna nota, Dječji operni zbor iz Zagreba i dr.

Nakon Lisinskog koncerti se sele u Hrvatski glazbeni zavod – u nedjelju, 2.12. održat će se koncert Jubilarni zborovi – na kojem će nastupiti Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Komorni zbor Ivan Filipović i Zvjezdice. Drugi koncert održat će se u nedjelju, 9. prosinca u povodu Svjetskog dana zborskog pjevanja u Crkvi Kraljice sv. Krunice, a zatim se koncertna događanja nastavljaju u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir gdje će se u 15. i 16. prosinca održati Božićni festival.

Na ovogodišnjem Festivalu koji traje od 4. studenoga pa sve do kraja siječnja kada će se održati još i koncert mladih solo pjevača, nastupit će više od 1.000 izvođača na ukupno devet koncerata.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Sadržaj donosi:

 

Slične objave