Park u Zorkovačkoj, prvi javni dječji park na Trešnjevci

Trešnjevka. Najveći kvart u Zagrebu. Susjedni kvart. Kvart u kojem sam proveo dobar dio svoje mladosti. Prvi razlog su bile srednjoškolske obaveze, a drugi, možda i bitniji su trešnjevački parkovi.

Jedan od tih parkova bio je i park u Zorkovačkoj. Otvoren je za građanstvo 22. lipnja 1940. godine. Park se nalazi u naselju Prve hrvatske štedionice, a omeđen je Mihovljanskom, Zorkovačkom i Kostelskom ulicom.

U vrijeme mojih češćih posjeta Trešnjevci pak je bio zapušten i neugledan. No, ipak uvijek kada sam prolazio pored njega osjećao sam neku čudnu povezanost s njime. Možda iz razloga što mi je prva djevojka stanovala u blizini. Možda zbog dječjih uzvika i igre koje su mi bile na pameti i podsjećale na ranije dane. A možda zbog povijesne važnosti za Grad.

Ipak je park u Zorkovačkoj prvi uređeni dječji park na području radničke Trešnjevke, a drugi u Zagrebu (prvi je na Trgu Petra Krešimira IV.). Autori parka su pejzažni projektanti Ciril Jeglič i Smiljan Klaić.

Park Krešimirac

Park se satoji od tri sastavna dijela: intimni prostor za odmor na istočnom dijelu, prostor bazena, te prostor za igru na zapadnom dijelu.

Zapadna strana parka integrira se s dvorištem dječjeg vrtića „Bajka“ (najstarijeg u Zagrebu) iza kojeg se još nalazi rekreacijski centar, osnovna škola „Augusta Šenoe“ i crkva Sv. Marka Križevčanina te tvornica „Ericsson Nikola Tesla“ i srednja Elektrotehnička škola sa sjeverne strane. Dominantnu sjevernu kulisu park je dobio 1964. godine izgradnjom višestambene zgrade arhitekata Branka Raosa i Slavka Jelineka. Veliki bijeli kubus uplovio je u more obiteljskih kućica. Budući da zgrada svojim oblikovanjem asocira na brod ubrzo je nakon izgradnje dobila kvartovski naziv „Lađa“. (Izvor Mapiranje Trešnjevke)

U istočnom djelu parka se nalazi dječje igralište s bazenom koji je vjerojatno samo prvih par godina bio korišten za kupanje. Više od pola stoljeća nije u funkciji iz sigurnosnih i sanitarno-higijenskih razloga zbog kojih su se svi zagrebački javni dječji bazeni doživotno ispraznili (drugi bazen u naselju nalazio se u sklopu osnovne škole „Augusta Šenoe“, a bazen sličan ovome u parku nalazi se i u na Sigečici, u dvorištu osnovne škole u Rapskoj ulici).

Na istočnom kraju uz bazen postavljen je Zodijak, zdenac od bijelog mramora s horoskopskim znacima kojeg je projektirao arhitekt Josip Seissel, onodobni ravnatelj Obrtne škole u kojoj je zdenac izrađen. Zdenac je sklonjen sa igrališta nakon nekoliko oštećenja oko 2007. godine. Vraćen je prilikom rekonstrukcije 2012. godine.

Jedna od zanimljivosti parka je bila skulptura Frulaš kipara Frane Kršinića koje danas više nema. Umjesto Frulaša postavljena je nova skulptura Igra Srebra Materina kipara Luje Lozice.

Kako bi se javnost ponovo podsjetila na priču o njemu (a posredno i o parku i čitavome naselju i tom vremenskom razdoblju) Maro Grbić je osmislio izložbu koja je upravo jučer otvorena u galeriji Modulor u centru za kulturu Trešnjevka, ni 500 metara zračne linije od nekadašnje pozicije kipa.

Nadam se da će ova inicijativa uroditi plodom, te da će moji susjedi s Trešnjevke, kao i drugi građani i posjetitelji Zagreba uskoro moći uživati u skulpturi u dječjem parkiću u Zorkovačkoj.

Mislim da Trešnjevka to zaslužuje…


O autoru teksta: Vedran Danko diplomirani je profesor povijesti s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Kao rođeni Zagrepčanin zaljubljen je u svoj rodni grad, njegovu prošlost i sve što On predstavlja. Uživa u zelenilu i prirodi svoga rodnog grada i veseli se svima koji poštuju, cijene i vole Zagreb bilo da tu žive ili su samo u posjeti.


Slične objave