Ovo lice grada želimo gledati sve češće po zagrebačkim ulicama

Od prvog dana postojanja platforme Lice Grada, objavili smo mnoštvo blogova i foto priča o zagrebačkim muralima, onima koji se nalaze do najprometnijih zagrebačkih prometnica, pa do onih skrivenijih. 

Mural Školjke na križanju Petrinjske i Đorđićeve
Mural Školjke na križanju Petrinjske i Đorđićeve

Na platou Gradec nikako se ne može sakriti ogromni kit, podno njega smješteni su likovi Penkale i Tesle, malo južnije u Petrinjskoj u razmaku od nekoliko stotina metara nalaze se velika školjka i još veći vodopad, a “daleko” u Pierottijevoj imamo dječaka koji spava.

Mural između platoa Gradec i Strossmayerovog šetališta

Zagrebačka scena vezana uz ova remek djela zadnjih godina proživljava pravi procvat, sve je više murala po Zagrebu koji pričaju svoju priču. Murali su poprimili jedno posve novo značenje od kad smo počeli davati priliku mladim umjetnicima da se izraze.

Mural Technicolor u Pierottijevoj

Što možemo poželjeti? Definitivno više ovakvih umjetničkih djela koji pokazuju urbanu stranu Zagreba. Samo tako nastavite, jedva čekamo informaciju o novom djelu koji ćemo rado prenijeti putem našeg portala.

Mural kita na platou Gradec
Mural kita na platou Gradec
Guliver na Opatovini

A, iako nije izrađen tehnikom kao spomenuti radovi koje možemo vidjeti po gradu, svejedno bi spomenuli i djelo Juliena de Casabiance koje se nalazi na tržnici Dolac. Djelo je nastalo u lipnju 2017. godine, a riječ je o francuskom vizualnom umjetniku koji je oslikavanjem pročelja kuće na Dolcu nastavio svoj projekt “Outings”.

Još je fascinantnije što je mural na Dolcu inspiriran slikom “Moje gnijezdo” poznatog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca.

Slične objave