Četvrtak, 28 rujna, 2023

Otvorenje izložbe Denisa Butorca i Ivana Gundića u Galeriji SC

Otvorenje izložbe fotografija Ispit studenata prve godine diplomskog studija Fotografije Akademije dramske umjetnosti posjetite u srijedu, 05. rujna u 20 sati u Galeriji SC. Izložba će se moći pogledati do srijede 19. rujna, radnim danom od 12 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati.

Na izložbi će se autorskim serijama fotografija predstaviti Denis Butorac i Ivan Gundić. Izložba je rezultat cjelogodišnjeg rada na umjetničkom projektu koji studenti prvi put predstavljaju javnosti. Ispit se iz institucije seli u javni prostor Galerije SC, te ispitna izložba postaje i svojevrsni ispit komunikacije s publikom.

Denis Butorac u radu Homesick propituje društveno prihvatljive tradicijske rituale muškosti temeljene na kolektivnom poricanju emocija u kojima nije nikada želio sudjelovati. Fotografiju koristi kao psihoterapijsko sredstvo u suočavanju s djetinjom traumom i novi model povezivanja s obitelji i sredinom u kojoj je odrastao.

Ivan Gundić u radu Prolaz za divlje životinje konstruira imaginarno mjesto heterotopije razmišljajući o odnosima između prostora, znanja i moći. Koristeći kameru za snimanje divljih životinja, nastoji prikazati čovjeka ogoljenog od bilo kakvih kulturalnih faktora i bez ikakvih odrednica pojedinačnog identiteta. Ako povijest počinje isto kada i svijest o sebi, Prolaz je bezvremenski prostor u kojemu se to nije dogodilo. On mora postojati kako bi razotkrio sva ostala mjesta kao stvarna i kako bi se naša društvena utopija mogla ostvariti.

Organizator izložbe je Katedra za fotografiju, a mentorica prof. Sandra Vitaljić.

Slične objave