Obitelj u HNK: Potresna predstava temeljena na istinitom događaju

U okviru Festivala svjetskoga kazališta, u subotu 25. rujna u Zagreb dolazi dugo očekivana potresna i emotivna belgijska predstava Obitelj u režiji švicarskog kazališnog i filmskog redatelja Mila Raua te u produkciji kazališta NTGent iz Belgije.

Predstava je rekonstrukcija stvarnog tragičnog događaja iz 2007. godine kada je, u francuskom gradu Calais jedna cijela obitelj digla ruku na sebe, roditelji i njihovo dvoje djece. Motiv nikada nije otkriven a u oproštajnoj poruci je pisalo: Zabrljali smo, žao nam je. U ovoj kontroverznoj predstavi glumi stvarna obitelj Demeester, glumci An Miller i Filip Peeters sa svojim dvjema tinejdžerskim kćerima Leonce i Louisom, te s njihovim psima.

Tijekom predstave pratimo svakodnevicu obitelji koja jede, tušira se, uči engleski…Gledamo ih kako razgovaraju međusobno o uobičajenim stvarima, kako telefoniraju, slušaju glazbu, čiste stan, sjećaju se pojedinih trenutaka u životu. I u tom izlaganju normalnosti, važno pitanje će se postaviti: Zašto smo ovdje? Zašto sam ja tu? I ne bi li bilo bolje kad bi cijeli svijet nestao? Fikcija i realnost će se pomiješati, baš onako kako je to u životu svake obitelji, pa i ove na pozornici.

Predstava je produkcija belgijskog kazališta NTGent. Umjetnički suradnik je Peter Seynaeve, dramaturgiju potpisuje Carmen Hornbostel, scenografiju i kostime je osmislio Anton Lukas.Kritika je Obitelj opisala kao ‘mračnu, sekularnu misu, proslavu svega što je živo, pa i onoga najmanjega, trivijalnog detalja, uz bolnu spoznaju kako je život ponekad pretežak. Odigrana ustaljenim, sporijim tempom uz pratnju Bachove glazbe, predstava ‘Obitelj’ je emotivna i obeshrabrujuća’ (Mark Fisher, The Guardian).

Tekst i fotografija: Press

Slične objave