Obilježavanje Svjetskog dana ptica selica u Zoološkom vrtu u Maksimiru

Svjetski dan ptica selica obilježava se drugog vikenda u svibnju, a u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti u subotu i nedjelju, 12. i 13. svibnja od 11 do 18 sati.

Prigodnim programom u Zoološkom vrtu posjetitelji će se podsjetiti na probleme na koje ptice selice nailaze na svom dalekom putovanju te sve zainteresirane upoznati s važnosti zaštite ptica selica i njihovih staništa. Kako bi posjetitelji što lakše zapamtili zanimljivosti vezane uz ptice selice, osmišljene su atraktivne radionice i igre. Među njima je i igra koja će djecu podučiti kako se ptice orijentiraju na svojim dugim seobenim putovima.

Ispred edukacijskog centra posjetitelji će kroz veliki edukativni postav moći doznati sve o pticama selicama, područjima koja im predstavljaju poseban rizik te načinima na koje im možemo pomoći. Naime, za većinu onoga što ugrožava selice, kriv je čovjek. Najveću im opasnost predstavljaju uništavanje staništa i krivolov. Prošle smo godine zbog krivolova izgubili Teslu, jednu od roda obilježenih odašiljačem u sklopu projekta S.O.S. Stork, prisjetiti ga se možete gledajući ovaj video:

Ove godine, sretno je dočekana Pomona, dok se još očekuje povratak  Tesle II. i Nikole.

Projekt S.O.S. Stork u sklopu kojega se posebnim odašiljačem prate rode na njihovu selidbenom putu, a u koji je uključen i Zoološki vrt grada Zagreba, biti će predstavljen ispred velike volijere za afričke ptice. U samoj nastambi posjetitelji će moći doznati što ptice privlači u daleku Afriku.

Za one najmlađe osmišljene su kreativne radionice, zabavne igre te poligoni. Zahvaljujući tome lako će moći naučiti kako se ptice selice orijentiraju te s kojim se sve preprekama na svojim putovanjima susreću.

Za ulaz u Zoološki vrt grada Zagreba mogu se koristiti obje blagajne – središnja te ona na istočnoj strani Vrta, tj. iz ulice Fakultetsko dobro.

Slične objave