Nove Zagrebulje: Zagreb – savršena pozornica za romantično Valentinovo

0
406

Iz arhive (2017. godina):

Zagreb nije romantičan grad, Zagreb je jako praktičan grad“ – uvjeravalo me nekoliko mojih kolega kad sam tek stigla, prije samo nekoliko mjeseci. Pokušala sam im povjerovati, ali nije dugo potrajalo. Dovoljno je bilo nekoliko kasnorujanskih, krvavocrvenih sutona da se lice grada pokaže upravo onakvim kakvim sam ga zamišljala. Sad već stiže Valentinovo, ja sam odradila svoja prva četiri mjeseca i svojih prvih -10 stupnjeva. I sigurna sam , ako vi to želite i ako takvim očima gledate, Zagreb je po romantici uz bok Parizu. Bitna je samo – perspektiva! U nastavku vam donosim popis 5 mjesta na koje bih ja odvela svoju bolju polovicu ovog Dana zaljubljenih.

1.) Plato Gradec

Plato Gradec i sve u njegovu krugu fantastično je za zagrebačke romanse. Naravno, uz to da prethodno prošećete onim dijelom na kojem sjedi dobri, stari Matoš. I podsjetite svoju bolju polovicu da je upravo taj čovjek spjevao stihove koji kažu otprilike ovako:

Ja te volim, jer si fantasta

Ko žuta Luna i stara gitara,

Ko slatka nježnost slavujeve pjesme,

Što majsko veče bojom tuge šara.

Uostalom, panorama Zagreba koja se pruža s tog mjesta je jedan od onih prizora koji vas očaraju ako je sunce, ako je kiša ili ako magla daje onaj tajanstveni veo.  Na samom platou vidjela sam lokote kojima ljudi ključaju svoju ljubav i bacaju ključeve negdje među sitne, crvene krovove ispod, da ih više ne nađu. Vidjela sam dosta ”poključanih priča” i njihov broj svakodnevno raste. Zašto bi se u naš Zagreb ključali samo stranci? Ne treba vam Pariz, stvar je, vjerujte mi, upravo u bačenim ključevima.

Pogled s platoa Gradec na katedralu
Ljubavni lokoti i panorama sa Strossa

2.) Park Maksimir

Ako vas ne privlači gradska vreva, odmaknite se malo i prošetajte do parka Maksimir. Mislim da je to najveća oaza i mjesto na kojem se nebo čini koračić bliže. Istina, sad nije baš zelen i vjerujem da će na proljeće biti mnogo ljepši, ali i zimska paleta boja ima svojih prednosti. Primjerice, dovoljno je hladno da zaobiđete gužvu i da toplinu privlačite na kreativne načine. Barem držanjem za ruku. Uostalom, mislim da je mjesto savršeno za vašu novu zajedničku sliku. Neka vam ne bude neugodno zamoliti nekoga za sliku, ja to stalno radim, a još mi nitko nikad nije rekao da ne želi.

Park Maksimir

3.) Park Zrinjevac

Ne smijemo zaboraviti da je Valentinovo radni dan pa nećemo svi imati cijeli dan na raspolaganju. U tom slučaju, u igri je Zrinjevac. Kažete da nije lijep bez adventskih lampica? Onda ga sigurno niste vidjeli u jutarnjoj magli, kad je teško razaznati čovjeka tik ispred sebe. Meni je tada najljepši, daje osjećaj sigurnosti, velikog i čarobnog plašta usred svog tog prometa. Šetnja njime nije tako duga, ali ju bez problema možete nadopuniti odlaskom u slastičarnu ili na ručak. Predlažem da savršene valentinovske kolačice potražite u slastičarnici Magnolia. Ekipa koja tamo radi već se bacila na pečenje raznih srcolikih stvarčica koje će zasladiti i srce i nepce.

Park Zrinjevac

4.) Muzej prekinutih veza

Ponekad ljubav ne cijenimo dovoljno, uzimamo je zdravo za gotovo, kao konstantu o kojoj više ne treba brinuti. Ako ste takvog mišljenja, Muzej prekinutih veza pokazat će vam da je život prevrtljiv, ponekad nepošten i da je život bez ljubavi – ništa. Posjet ovom muzeju na Valentinovo može se činiti kao suluda ideja, ali po izlasku iz njega bit ćete tako zahvalni zato što imate s kim od tamo izaći. Zgrabit ćete tu ruku pored vas i nećete je pustiti dok ne stignete do kuće, kao najbogatiji čovjek na svijetu samo zbog te sitne ruke pored vas. Uostalom, kad izađete iz Muzeja, pred vama se otvara cijeli gornji grad, a tada je samo nebo granica vašoj romantici.

Muzej prekinutih veza

5.) Tunel Grič

Tunel Grič je mjesto koje najviše golica moju maštu. Zamišljam tko je sve tu prolazio prije. Jesu li se skrivale progonjene vještice, jesu li se žene preodijevale u muškarce da lakše prežive u muškom svijetu, jesu li se neki dječak s Gradeca i neka djevojka s Kapola voljeli upravo tu? Toliko toga je moglo biti, a mi ne možemo znati i zapletemo se u pogađanja i čarobnu povijest grada. Idite poslijepodne, kad se tek pale gradske noćne lampe, a onda se po mraku popenjite na Strossmayerovo šetalište i obiđite gornji grad. Cijeli taj dio čini se kao golemi romantični blok Zagreba. Nadahnuo je mnoge, prilično sam sigurna da će i vas.

Tunel Grič

O autorici kolumne: Ivana Granić studentica je prve godine diplomskog studija talijanskog jezika i književnosti te komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S obzirom da u Zagrebu živi tek nekoliko mjeseci, kolumna Nove Zagrebulje mjesto je sakupljanja dojmova iz njenih lutanja i znatiželjnih pohoda. Netaknuta predrasudama ili visokim očekivanjima, kolumna prikazuje lice istog grada iz drugačijih očiju.