Nova sezona u Kambi – Izložba Ive Korenčić A ROGUE PHI

Galerija Garaža Kamba najavljuje izložbu Ive Korenčić: A ROGUE PHI koja će se održati u petak 25. ožujka 2022. godine s početkom u 19 sati. Multimedijski projekt “A ROGUE PHI” istražuje pojam identiteta kroz pejzaž hibridnih pristupa tumačenja tekstila i njegovih mogućnosti. Metodom dekonstrukcije, ova participativna platforma spaja različite autore (Lana Đurđek, Josip Kresović, Nina Maštruko i kolektiv Studio Rozi – Iva Čukelj, Ana Domljan, Ingeborg Reichel, Ivana Stećuk i Paula Tončić) koji kroz raznovrsne pristupe grade kolektivni identitet. 

Predgovor

Kompleksni sustav identiteta nekonzistentna je mreža široke sfere utjecaja. Nju oblikuju različite varijable koje tijekom vremena evoluiraju, granaju se i potpuno mijenjaju. Identiteti su fluidni, različiti, uslojeni i višeznačni, izgrađeni na širokom spektru faktora. Kako bi se ti različiti fragmenti identiteta nanovo povezali, zašili i kolažirali potrebno ih je prije svega dekonstruirati – kako bi došlo do konstruiranja, osvješćivanja i poistovjećivanja. Dekonstrukcija u svrhu konstrukcije temeljna je metoda i noseći koncept razgranato strukturirane participativne platforme za konstruiranje kolektivne ličnosti –  A Rogue Phi. Multimedijski projekt okuplja niz umjetnica i umjetnika koji kroz iskrenu i neopterećenu razmjenu i eksperimentalni umjetnički pristup kolažiraju vlastite kreativne senzibilitete ne bi li došli do preklapanja i uslojavanja elemenata kolektivnog identiteta. Istraživanje tog kolektivnog identiteta i njegove fluidnosti bazira se na konceptualnoj i materijalnoj bazi autorice projekta Ive Korenčić. Ono se sastoji od dugotrajnog istraživanja graničnih poremećaja ličnosti te krajnosti i intenziteta emocionalnih stanja kroz razne tehnike rada s tekstilom. Radi se o multimedijalnom i hibridnom djelovanju koje inkorporira tehnike šivanja, vezenja, bojanja, oslikavanja i sitotiska kolažiranih fragmenata autoričina identiteta, odnosno komadića materijala, ostataka nekadašnjih projekata. Kao takva, tkanina ima gotovo neograničeni potencijal komunikacije identiteta kojeg ostvaruje primarno u odnosu s pozvanim suradnicama, a posljedično i sa publikom samom. Dekonstruiranjem ličnosti šavovima međusobne suradnje i razmjene u prostoru garaže Kamba konstruiran je fiktivni kolektivni identitet, kolektivni ritual u neprestanoj mijeni kojeg uz autoricu čine Lana Đurđek, Josip Kresović, Nina Maštruko i kolektiv Studio Rozi – Iva Čukelj, Ana Domljan, Ingeborg Reichel, Ivana Stećuk i Paula Tončić.

Maja Flajsig

Biografija

Iva Korenčić (1986., Zagreb) multimedijalna je umjetnica. Završila je diplomski studij Novih Medija na ALU u Zagrebu. U umjetničkoj praksi istražuje teme identiteta i memorije kroz materijalnost tragova s fokusom na procesualnost i pretvorbene kapacitete medija.

Od 2009. godine djeluje kao  autor, redatelj, snimatelj i fotograf na nizu projekata. Izlagala je na skupnim te samostalnim izložbama u MSU, Galeriji Prozori, Academia Moderna, Lauba, Galerija ULUPUH, MUO, Pogon Jedinstvo, Galerija Nova, Galerija SC i mnogim drugim.

Program se provodi uz financijsku podršku: Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade “Kultura nova”.

Tekst: Press | Naslovna ilustracija: Press

Slične objave