Subota, 13 travnja, 2024

Nova publikacija projekta Zagrebački kvartovi: Trešnjevka – prostor i ljudi

Muzej grada Zagreba, u sklopu projekta Zagrebački kvartovi, izdao je novu publikaciju – knjiga /katalog izložbe Trešnjevka – prostor i ljudi.

Projekt je započeo 2009. godine. Nakon Trnskog (2009.-2010.), Dubrave (2011.-2012.) i Maksimira (2013.-2014.), u četvrtoj dionici projekta (2017.-2020.) istraživali smo i studijskim izložbama predstavili Trešnjevku, a potom Trnje.

Proteklih desetak godina pristup istraživanju zagrebačkih kvartova postao je prepoznatljiv. Ulične izložbe najavljuju pojedinu dionicu projekta, preko njih se stupa u kontakt s građanima od kojih se prikupljaju svjedočanstva o životu u kvartu i građu iz obiteljskih albuma, a zatim se istražuju povijesni izvori. Prikupljena građa, zajedno s građom iz baštinskih institucija – prije svega iz bogatog fundusa Muzeja grada Zagreba – objedinjuje se na studijskim izložbama.

Teme zastupljene na studijskoj izložbi Trešnjevka – prostor i ljudi, postavljenoj potkraj 2017. u Muzeju grada Zagreba, dodatno su istražene i objedinjene u istoimenoj publikaciji. Pet autorskih tekstova daje pogled na urbanistički i arhitektonski razvoj Trešnjevke, na procese modernizacije, društveni život te na svakodnevicu.   

Knjigu / katalog studijske izložbe Trešnjevka – prostor i ljudi možete kupiti u Muzeju grada Zagreba po cijeni od 100 kuna.

Voditelj projekta:
Kristian Strukić

Urednici publikacije:
Kristian Strukić, Goran Arčabić

Autori tekstova publikacije:
Tomislav Anić, Goran Arčabić, Ivan Mlinar, Kristian Strukić, Marko Zubak.

Dizajn publikacije: Igor Kuduz

Slične objave