Četvrtak, 28 rujna, 2023

Nova dokumentarna serija Dubravka Merlića “Jedina jedina” uskoro na HRT-u

Danas je u Kaptol Boutique Cinema & Baru premijerno prikazana prva epizoda dokumentarnog serijala Dubravka Merlića “Jedna jedina”, koju će gledatelji imati prilike vidjeti 3. siječnja u 20:10 sati na 1. programu HRT-a. U istom terminu ponedjeljkom, publici će biti prikazne i preostale dvije epizode. Serija donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa, koji je na svojim počecima, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije. 

Seriju “Jedna jedina” su predstavili producent Matej Merlić, koji ujedno potpisuje i glazbu, i redateljica Lana Kosovac – te pozvanim gostima otkrili ponešto od sadržaja narednih epizoda.

Za prvu epizodu bilo je zanimljivo vidjeti i to, da je uz rad na atomskoj bombi, bivša Jugoslavija planirala gradnju šesnaest nuklearki, no sve je ostalo na jednoj jedinoj nuklearki u Krškom. Sudionici gradnje nuklearke u Krškom i arhivske snimke približit će gledateljima taj građevinski i znanstveni izazov. Nuklearna havarija u Černobilu zaustavila je brojne nuklearne projekte u svijetu, pa tako i u bivšoj Jugoslaviji. 

Ekipa serijala bila je tako i u Černobilu i okolici te tamo zabilježila potresna svjedočenja preživjelih sudionika havarije i devastirajuće posljedice radijacije na ljude i prirodu. 

Radioaktivni otpad, posebno onaj visoko radioaktivni, ogroman je problem za nuklearnu industriju. Te probleme svaka na svoj način morat će riješiti i Hrvatska i Slovenija kao suvlasnice nuklearke u Krškom. Hrvatska skladište želi graditi u općini Dvor, na rijeci Uni, na samoj granici s BiH. Tamošnji stanovnici opiru se tom planu i ne vjeruju institucijama da će posao biti obavljen na svjetskoj razini. Kako to rade nuklearne sile poput Francuske, ekipa serijala provjerila je u pokrajini Aube gdje se nalazi centralno skladište za 58 francuskih reaktora.

Dokumentarni serijal Jedna jedina prikazuje se na HRT1 od 3. siječnja u terminu od 20:10 sati.

Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić, redateljica Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić.

Broj epizoda: 3 x 52’

Produkcija: Castor Multimedia I www.castormultimedia.hr

Tekst: Press

Slične objave