Srijeda, 21 veljače, 2024

Noć muzeja 2023 u Arheološkom muzeju: Druženje uživo i virtualno

“U Noći muzeja 2023. u petak, 27. siječnja, od 18 do 1 sat, pripremili smo za vas program sa stvarnim i virtualnim sadržajima. Dvije izložbe na prvom katu Arheološkog muzeja, jedna izložba u Galeriji AMZ (Pavla Hatza 6), popusti u Suvenirnici i webshopu muzeja i virtualni sadržaji na mrežnim stranicama muzeja www.amz.hr.”, poručuju iz Arheološkog muzeja.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu na prvom katu razgledajte dvije izložbe. Izložba Lobor – ranosrednjovjekovno središte moći, 20 godina arheoloških istraživanja predstavlja rezultate arheoloških istraživanja koja se na lokalitetu Lobor – Majka Božja Gorska, pod vodstvom dr. sc. Krešimira Filipca provode od 1998. godine. Izložba plakata Priča o Haninom kovčegu postavljena u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja. Zbog tekuće obnove Muzeja nije moguće razgledati stalni postav.

U Noći muzeja u Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, razgledajte izložbu Bestiarium Antiquum koja prezentira predmete iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu, mahom one koji nikada nisu bili izlagani niti publicirani u stručnoj literaturi. Predmeti su predstavljeni kroz prizmu namjene, dekoracije, zoomorfnog simbolizma i šireg kulturno-religioznog konteksta, dok vizuali izložbe nude širi pogled na odnos antičkog čovjeka prema životinjama

Na mrežnim stranicama muzeja www.amz.hr u Noći muzeja 2023 u AMZ VIRTUALNOM MUZEJU razgledajte razne sadržaje. Virtualna šetnja stalnim postavom, 3D modeli arheoloških predmeta, i virtualne izložbe od kojh izdvajamo one nastale u 2022. godini: Semper fidelis – kućni ljubimci u antici, 3D priča – idemo u pustolovinu i Virtualni stari egipat. U AMZ virtualnom muzeju također pogledajte filmove i  vizualizacije pretpovijesnih krajolika u Hrvatskoj, vodiče kroz stalni postav, projekt Zagreb dok ga još ni bilo, zanimljivosti iz numizmatike i zabava za najmlađe.

U edukativnom dijelu mrežnih stranica Muzeja novost je dio posvećen egiptologiji na kojem saznajte i naučite osnove egiptologije koja uključuje povijest, kronologiju, zemljopis, imena bogova i mjesta, o jeziku i hijeroglifima, mitologiji, o Egiptu u Zagrebu, znanstvene članke i zanimljive linkove.

U Suvenirnici Arheološkog muzeja u Zagrebu u Noći muzeja 2023, 27. siječnja, od 18 do 1 sat, popust od 20% na publikacije u nakladi AMZ-a i suvenire vlastite proizvodnje.

Tekst: Press

Slične objave