Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Nesvakidašnja modna revija i ove godine vratila osmijeh na lica maturanata

Već tradicionalno, u ovo doba godine, jedna nas modna revija posebno razveseli. Ne, nije to samo revija predivnih večernjih haljina i odijela, to je revija puna emocija i nade u bolje sutra mladih ljudi bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Moja Maturalna večer Zaklade „Hrvatska za djecu“ za desetke mladih iz domova i udomiteljskih obitelji pruža uspomenu koju će dugo pamtiti cijeli život.

Svjetla su se u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin ugasila nešto iza 19 sati. TV urednica Tončica Čeljuska najavila je početak revije koja već tradicionalno i među manekenima i među publikom izaziva jake emocije. Od osmijeha, uzbuđenja do suza radosnica. Sve to isprepliće se u nešto više od sat vremena. Osjećaji su to koji nam daju nadu u bolje sutra u moru negativnih vijesti koje nas okružuju.

Fotografija: Press

Manekenke i manekeni ove revije dolaze iz Dječjeg Doma Zagreb iz Zagreba, Dječjeg doma Maestral iz Splita, Dječjeg doma Vladimir Nazor iz Karlovca, Dječjeg doma Klasje iz Osijeka, Kuće sretnih ciglica iz Slavonskog Broda, Doma Sv. Ana iz Vinkovaca, Doma Dica ka i svaka druga iz Splita, Doma za odgoj djece i mladeži iz Osijeka, Dječjeg doma Lipik iz Lipika te SOS Dječjeg sela iz Lekenika. Tu su i dvije djevojke koje odrastaju u udomiteljskim obiteljima.

„Život se ne mjeri brojem udisaja, već trenucima od kojih zastaje dah – lijepa je misao. Želja nam je da ova revija za naše maturante bude jedan takav trenutak, da ostane trajno zabilježen u njihovim sjećanjima i da ostavimo trag u njihovim životima!“– izjavila je Renata Gubić, upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“.

Oni će ove godine na svojim maturalnim večerima ponosno prošetati u kreacijama hrvatskih dizajnera i modnih kuća kao što su; Anamarija Asanović, Zvono dizajn by Andrea Zvono, Anovi design by Ivona Glavaš, Arileo by Marija i Jurica Pirić, Delight by Ivan Friščić, Axa Moda, Desinia, Gray by Ivana Čizmadija, Hero4 Heroes, Ivana Jurić Design, Ivica Skoko, Ivančica Pahor, Lokomotiva by Lana Pujić, Lukabu by Marina Jerant, Matija Vuica i Učilište Profokus. Frizeri i vizažisti Veleučilišta Profokus ujedno su i zasužni za frizure i šminku na ovoj jedinstvenoj reviji.

Fotografija: Press

U prepunoj Kristalnoj dvorani u reviji ali i iznenađenjima poput zida obojanog u boje ukrajinske zastave i drugog uživali su i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, potpredsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba Mislav Herman, modna agentica Tihana Harapin Zalepugin, modni dizajneri Lana Puljić, Ivančica Pahor, Ivan Friščić, Ivana Jurić, Božica Medić Juraković i brojni drugi.

Minute su brzo prolazile. Osjećaju su se primicali vrhuncu. Svjetla su se opet ugasila. A onda je na scenu izašla Maja Ignac, djevojka koja u Murskom Središću odrasta u udomiteljskoj obitelji. Sa svojim biološkim roditeljima i šestero braće živjela je u maloj kućici koja je imala samo jednu prostoriju i jedan krevet na kojemu su svi spavali. Kuća nije imala niti sanitarni čvor niti priključak za vodu. Njeno djetinjstvo je bilo traumatično i ispod svakog ljudskog dostojanstva. Imala je 11 godina kada su je izuzeli iz obitelji i kada je došla kod udomitelja. Doslovce bosonoga i potpuno prestravljena. Od tada, njen život se promijenio iz temelja, usvojila je zdrave životne vrijednosti i radne navike. Etno međimurskom pjesmom “Dej mi” Maja je izmamila suze i ponovno osmjehe na lice svih prisutnih. Bio je ovo kraj “Moje maturalne večeri”, prve nakon popuštanja mjera i povratka u koliko toliko normalan život.

Tekst i fotografije: Press

Slične objave