Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Nepokretna pojedinačna kulturna dobra grada Zagreba smještena u Mesničkoj ulici

Mesnička ulica je jedan od poznatih spojeva zagrebačkog Donjeg i Gornjeg grada, a u njoj se nalazi nekoliko kuća od posebne važnosti za zagrebačku kulturu.

Kuća Izraela Rosenfelda

Impresivno zdanje kuće Izraela Rosenfelda nalazi se na adresi Mesnička 1, na samom spoju Mesničke ulice i Ilice.

Ugrađena stambeno-poslovna dvokatnica s mezaninom i trgovačkim prizemljem izgrađena je 1867. godine prema projektu hrvatskog graditelja i projektanta, Franje Kleina.

Stambene kuće

Kuća u Mesničkoj spominje se još u 1709., a u Matoševoj 1728. godini, a godine gradnje nisu poznate. Na dvije gornjogradske ulice, Matoševu i Mesničku, gleda sklop dviju ugrađenih jednokatnih stambenih kuća koje se nalaze na parceli spomenutih ulica.

Kuća u Mesničkoj spominje se još u 1709., a u Matoševoj 1728. godini, a godine gradnje nisu poznate.

Kuća Krmelić-Jelić

U Mesničkoj ulici, na kućnom broju 16, nalazi se poluugrađena dvokatnica s prizemnim uličnim krilom – kuća Krmelić-Jelić.

Kuća je izgrađena polovicom 18. stoljeća na gradskom bedemu, neposredno tadašnjih Mesničkih vrata.

Ugrađena jednokatnica Bedeković

U Mesničkoj 37 nalazi se ugrađena jednokatnica tlocrtnog “L” oblika sagrađena polovinom 18. stoljeća na mjestu kuće kapelana i nadarbenika gradske ubožnice.

Iza 1743. godine, kuća je pripadala Antunu Bedekoviću, bilježniku sudbenog stola, po komu i danas nosi ime.

Kuća za Ludovika Jelačića

U Mesničkoj ulici, na kućnom broju 4, nalazi se ugrađena stambena četverokrilna dvokatnica koja je 1830. godine sagrađena za investitora Ludovika Jelačića.

Glavni korpus kuće Jelačić, u uličnom dijelu, pokriven je visokim dvostrešnim krovištem, dok su dvorišna krila jednostrešnih krovova izrazito uža.

Kuća obitelji slastičara Kordana

Na samom vrhu Mesničke ulice, na broju 49, nalazi se dvokatna uglovnica sagrađena 1826. godine za obitelj slastičara Kordana prema projektu Bartola Felbingera.

Južni dio kuće, oblikovno stopljen sa starijim dijelom, prigrađeno je 1882. godine prema projektu Josipa Vajde.

Kuća Tituša Brezovačkog

Gotovo na samom vrhu Mesničke ulice, na kućnom broju 47, nalazi se kuća Tituša Brezovačkog.

Sačuvana je prostorna struktura barokne kurije s nadsvođenim podrumom i trosobnim stanom u prizemlju s hodnikom i nadsvođenom kuhinjom.

Slične objave