Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Neobični prozori na pročelju Muzeja grada Zagreba

”Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Puls jednog grada

Puls jednog grada vas uz pomoć fotografija vodi u šetnju gradom Zagrebom, a više o samom projektu možete saznati na licegrada.hr/pulsjednoggrada

Vjerojatno se više puta prošli kraj Muzeja grada Zagreba, no znate li zašto se na pročelju tog muzeja nalaze lažni prozori? Naime, nekad se unutar ovih zidina nalazio samostan. 1650. godine u ove prostore su uselile redovnice koje su bile izolaciji, što se jasno vidjelo na pročelju gdje nije bilo ni prozora ni vrata, već samo naslikani iluzionistički prozori. Tek početkom 19. stoljeća probijeni su prozori, kao i vrata.

Inače, riječ je o samostanu opatica Klarisa koje su naselile tadašnji Gradec. Nekoliko je ckrvenih redova imalo veliki utjecaj na gradnju na Gradecu u poslijeratnom 17. stoljeću, a jedan od tih redova bile su i opatice klarise. Opatice klarise su svoj samostan gradile na samoj sjevernoj strani nekadašnjeg Gradeca, u blizini Popovog tornja, a djelomično se nalazio i na istočnom gradskom zidu.

Iz galerije:

Slične objave