Utorak, 21 svibnja, 2024

Najljepše panorame četiri zagrebačka vidikovca – od centra do Medvednice

Puno smo puta pisali o Strossmayerovom šetalištu s kojeg se pruža pogled na Donji grad i Kaptol, a ovaj put ćemo virtualno obići četiri zagrebačka vidikovca s kojih se pruža pogled na centar grada, prekrasni zagrebački park Maksimir, te na cijeli grad.

Ostajemo na Gornjem gradu

Kula Lotrščak, koja se nalazi odmah iznad uspinjače, pripada grupi od najpoznatijih simbola Zagreba, te se danas smatra jednim od najbolje očuvanih objekata gradskog obrambenog sustava. Iako mnogi sa Strossmayerovog šetališta, na kojem se nalazi kula, uživaju u nekoliko prekrasnih pogleda na Zagreb, rijetko tko se odluči popeti na sam vrh kule i uživati u još spektakularnijem pogledu.

Pogled na kulu sa Strossmayerovog šetališta
Pogled s Gornjeg grada (kula Lotrščak) prema Donjem gradu
Pogled prema sjeveru

Spuštamo se do glavnog zagrebačkog trga

Vidikovac Zagreb 360, smješten na 16. katu Iličkog nebodera na glavnom zagrebačkom trgu, pruža jedinstven pogled na sam centar grada – i puno šire! S nekada najvišeg nebodera u cijeloj Jugoslaviji, možete uživati u pogledu od obronaka Medvednice i Gornjeg grada na sjeveru, Žumberačkog gorja na zapadu, Novog Zagreba na jugu te Dinamovog stadiona na istoku. Tko god posjeti Zagreb, mora posjetiti i ovaj vidikovac smješten na 60 metara visine.

Ilički neboder
Pogled na Ilički neboder s Kule Lotrščak
Pogled s vidikovca
Pogled s vidikovca prema gradu i Medvednici
Zrinjevac fotografiran s vidikovca Zagreb 360
Ilica
Pogled prema jugu

Idemo prema istoku

Park Maksimir, inače jedan od najvećih i najzelenijih zagrebačkih parkova, otvoren je 1794. godine na inicijativu biskupa Maksimilijana Vrhovca, a 1839., biskup Juraj Haulik, park je preuredio u engleskom pejzažnom stilu. U 316 hektara parka, smješteno je nekoliko prepoznatljivih simbola parka: tu imamo pet maksimirskih jezera, ZOO vrt, kapelu sv. Jurja, Švicarsku kuću,  paviljon Jeka te – vidikovac. Vidikovac (Kiosk), jedan od prvih objekata koji će vam se ukazati, ukoliko uđete na glavni ulaz, u parku Maksimir, izgrađen je 1843. godine. Iako nije visok poput spomenute Kule Lotršćak ili Zagreb 360 – vidikovac Zagreb eye, pruža prekrasan pogled na park.

Pogled na vidikovac sa šetališta
Vidikovac u jesen
Vidikovac u kasno proljeće
Proljeće – zima

Idemo iz grada!

Radiotelevizijski toranj Sljeme, poznatiji kao TV toranj, nalazi se na samom vrhu Medvednice na 1.031 metru nadmorske visine. U vlasništvu je OiV-a i T-HT-a koji preko njega pružaju svoje usluge svim stanovnicima Zagreba i šire okolice. Radovi su počeli 1973. godine, a završen je, i službeno pušten u promet, na obljetnicu radija (50 godina) i televizije (20 godina) 1976. godine. Visina cijelog tornja je 169 metara. Ovdje ćete vidjeti kako izgleda pogled s 1.114 metara nadmorske visine.

Slične objave