Na kojem trgu učiti, na kojem ispijati kavu… Poznata lica zagrebačkih trgova

Cijeli Zagreb je put trgova i parkova koji uglavnom služe za opuštanje, zabavu i druženje; želite li ispijati kavu, učiti, upijati vitamin D, družiti se, pronaći ćete svoje mjesto dok kažete keks.

Počinjemo s Gornjim gradom gdje se nalaze dva trga koji spadaju na ovaj kratki popis. Prvi od njih je (neizbježni) Trg svetog Marka koji je jedan od najbitnijih punktova svih turističkih obilazaka, a ponajviše zbog prekrasnog krova Crkve svetog Marka. Mobitele odmah van – škljoc – upload! Obično je to sljedeći korak nakon nekoliko uzdaha zadovoljnih turista.

Trg svetog Marka – trg s najljepšim zagrebačkim krovom
Crkva sv. Marka – ovaj krov vam garantira hrpu “lajkova”
Dobar kadar? Škljoc!

Ne idemo daleko od Trga svetog Marka, tek par minuta hoda i stigli smo do Trga Katarine Zrinske. Taj trg vidimo nešto drugačijim očima, “ovdje smo da učimo i kulturno se uzdižemo”. Trgom dominira Crkva sv. Katarine, koja slovi za najpoznatiju hrvatsku baroknu crkvu.

Trg Katarine Zrinske
Crkva sv. Katarine

Odmah do nalazi se Galerija Klovićevi dvori – specijalizirana muzejska ustanova (umjentički muzej) koja je tematski vezana uz područje likovnih umjetnosti.

Galerija Klovićevi dvori

Ako se malo zavratimo, nailazimo i na Muzej prekinutih veza koji je prepoznat kao brand u cijelom svijetu!

Muzej prekinutih veza

Spuštamo se do Donjeg grada gdje zastajemo na Cvjetnom trgu, ili Trgu Petra Preradovića. I dalje smo više okruženi sivilom no zelenilom, no ovo je mjesto poznato kao odredišta točka svih onih koji vole popiti kavu u dobrom društvu. Možda treba izdvojiti koju kunu više nego u kafićima izvan centra grada, no to ne odbija mnogobrojne građane koji rado dočekuju proljeće na terasama kafića koji se prostiru po Bogovićevoj sve do Gajeve.

Cvjetni trg
Cvjetni trg

I, za kraj, pratimo Lenucijevu potkovu do Trga kralja Tomislava, popularnije – Tomislavca. Ovim trgom dominira velika zelena livada koja u proljetnim/ljetnim mjesecima poprimi boje odjeće Zagrepčana koji odluče u danu upijati vitamin D izležavajući se na livadi. Osim druženja i zabave, neki se prepuštaju pripremama za ispit uz spomenuti vitamin i prekrasno zelenu travu, dok se u pozadini čuje žamor ljudi i prometovanje tramvaja. Nekima distrakcija, a drugima opuštajuća gradska atmosfera.

Trg kralja Tomislava
Učenje?
Piknik? Ma štogod!

Koji je vaš najdraži trg i zašto?

Slične objave