Na današnji dan, 1856. godine, rođen je veliki izumitelj – Nikola Tesla

Na današnji dan 1856. godine u ličkom selu Smiljanu kraj Gospića rodio se Nikola Tesla. Njegova biografija je poznata širokoj javnosti. Vjerujemo da nema pojedinca u svijetu koji nije barem s nekim njezinim dijelom upoznat.

Tesla je uspješno patentirao 112 svojih izuma, od kojih se ponajviše ističu: trofazna struja, električni motor ili elektromotor, okretno polje, Teslin transformator (Teslina zavojnica), bežični prijenos energije, Teslina turbina i mnogi drugi.

Mural posvećen Tesli između platoa Gradec i Strossmayerovog šetališta

Tesla je također povezan i sa Zagrebom. Poznato je da je prigodom posjeta sjednici gradskoga poglavarstva u svibnju 1892. gradonačelniku Milanu Amrušu Nikola Tesla dao nekoliko savjeta o elektrifikaciji Zagreba. Predlagao je da bi se za pogon hidrocentrale mogla iskoristiti voda Plitvičkih jezera, a da bi gradska općina trebala urediti električnu centralu u vlastitoj režiji. Tadašnji zagrebački gradski oci odbili su ideju velikog vizionara pa je Zagreb električnu javnu rasvjetu dobio tek u studenom 1907.

Ploča na zgradi Gradske skupštine u Ćirilmetodskoj ulici

Jedan od znamenitijih spomenika u Gradu, djelo proslavljenog kipara Ivana Meštrovića, inače velikog Teslinog prijatelja, krasi početak istoimene ulice. Sam spomenik je nastao 1956. godine i bio je poseban poklon Ivana Meštrovića Institutu Ruđera Boškovića u Zagrebu (zajedno s kipom “Ruđer Bošković” također od Meštrovića), gdje je stajao sve do 2006. Preseljen je na današnju lokaciju povodom proslave 150-obljetnice Teslinog rođenja.

Nikola Tesla na križanju Preradovićeve i Masarykove/Tesline ulice

Također, Tehnički muzej u Savskoj, osnovan 1959. godine, od 2015. ponosno nosio ime jednog od najvećih znanstvenika svih vremena.

Tehnički muzej Nikola Tesla

Tehnologije novog doba također su prepoznale prezime Tesla kao dobar brend za svoj proizvod. Tako je električni automobil nazvan njegovim imenom.

Također, tema ovogodišnjeg Cest is D’Besta bio je također – Tesla.

Podsjećamo, u sklopu proslave Teslinog rođendana, održava se manifestacija “Tesla&Friends”, zbog čega je jučer na zagrebačkim fontanama projiciran lik Nikole Tesle, a kako je to izgledalo možete pogledati u linku ispod:

Projekcija N. Tesle na fontanama u sklopu manifestacije “Tesla&Friends”

Slične objave