Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Moj najdraži dio manifestacije Zagrebački vremeplov – Smjena straže

S buđenjem prirode u zagrebačkim parkovima, zelenijim lišćem, kraćim rukavima i sve boljim raspoloženjem zbog toplijeg vremena, Gornjogradskim ulicama polako počinju odzvanjati zvuci konjskih kopita. Dolazak proljeća označava i početak Zagrebačkog vremeplova, koji je 2017. godine započeo 22. travnja i trajat će sve do dalekog 01. listopada.

Ulice Gornjega grada se vrate u prošlost, u neka vremena kada ste na ulici mogli sresti Mariju Jurić Zagorku, Antuna Gustava Matoša, gradskog stražara kako pazi na red, i ostale likove o kojima smo imali prilike samo čitati. U bogatoj ponudi Zagrebačkog vremeplova, zadnjih me godina posebno oduševljava jedna atrakcija – Smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije, ili skraćeno – samo Smjena straže.

Željko Matejčić Mata, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije, strogim pokretom i pogledom veličanstveno vodi svoju satnije kroz ulice užeg centra grada. Od polaska pješačkog i konjičkog postroja s Kaptola, odnosno Dubravkinog puta, pa do spajanja i molitve na Kamenitim vratima i svečane ceremonije na Markovom trgu.

Željko Matejčić Mata

Ljubav prema ovom događaju bi mogao pripisati malom osnovnoškolcu koji je sate provodio ispred svog PC-a igrajući Age of Empires (od 1 do 3), ali i još jednom, jačem razlogu. Iako nisam briljirao iz povijesti, za vrijeme svog obrazovnog puta, uvijek sam imao poseban interes prema tom „vremenskom“ pojmu.

Kako kaže svemir zvan internet, Kravat pukovnija je počasna satnija koju su ustanove Academia Cravatica i Turistička zajednica Grada Zagreba suorganizirali 10. srpnja 2010. godine. Osim što je vrlo atraktivna za turiste i građane Zagreba, Smjena straže ima još jednu vrlo bitnu zadaću, a to je očuvanje i promicanje kravate. Satnija nosi gotovo identične odore kakve su nosili hrvatski vojnici tijekom Tridesetogodišnjeg rata.

Radićeva ulica: Velika smjena straže povodom obilježavanja 350. obljetnice imenovanja kravate

Hrvati su se u Tridesetogodišnjem ratu prvi put pojavili kao plaćenici u sklopu carske vojske, a ratovali su uglavnom kao laki konjanici s lako naoružanim pješacima, a da ne nastavljam pisati o onome što nam je svima lako dostupno na stranicama Kravat pukovnije, radije bi nastavio sa svojim dojmom o Smjeni straže i obrazloženjem zašto je ovaj članak nastao.

Turisti, kao i Zagrepčani, jednostavno vole ovaj povijesni spektakl na Gornjem gradu

Ovo je jedno od onih bogatstava koje grad Zagreb ima koje nikako ne smije zametnuti ili podcijeniti. O tome svedoči i velik broj posjetitelja ove manisfestacije (koja se događa svaki vikend u proljetnim/ljetnim/jesenskim mjesecima, od 12 sati kada započinje ceremonija na Trgu svetog Marka). S obzirom na količinu odjeće, ovi mladići bi vjerojatno više uživali u ovoj ceremoniji u zimskim mjesecima, a ne u vrućim ljetnim. Pardon, mladići i dvije djevojke! Naime, Počasnoj satniji Kravat pukovnije od ove godine prvi put u povijesti su se pridružile dvije dame, o čemu smo skoro pisali.

Anita Vencl i Neda Budaš – osvježenja u Počasnoj satniji Kravat Pukovnije

Priznajem, nisam na Markovom trgu svaki vikend u 12 sati, ali se trudim barem nekoliko puta tijekom sezone otići gore i zabilježiti neke nove kadrove, koje sam prije možda propustio snimiti. S obzirom na zanimljivost i atraktivnost događaja, uvijek me povuče val inspiracije i izvučem ponešto novo, neki detalj, pogled… Probajte otići gore i ne napraviti dobru fotografiju!

Za kraj, još nekoliko fotografija s jedne od ovogodišnjih smjena straže:


O autoru teksta: Ivan Klindić je osnivač, urednik i fotograf bloga Lice Grada. Prije svega se smatra lovcem na savršeni kadar, zbog čega se njegove objave baziraju na fotografijama, a ponekad se ulovi i u pisanji dugih tekstova. To je samo u slučaju kada ga neplanirano “lupi” val inspiracije, a takvih je u zadnje vrijeme sve više i više. Sve ostale objave na webu, koje nisu potpisane, su njegovo djelo u potpunosti, od riječi do fotografija.


 

Slične objave