Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023

Mjesto gdje je nekada prolazio potok Medveščak razdvajajući Kaptol i Gradec

Tkalčićeva ulica, skraćeno Tkalča, životopisna je zagrebačka ulica koja se nalazi na mjestu gdje je nekoć tekao potok Medveščak dok je dijelio dva suprostavljena naselja – Kaptol i Gradec. Potok je pokretao mnoge obližnje mlinove, a u 18. stoljeću na njemu se gradi prva zagrebačka manufaktura sukna te sapuna, papira i likera.

Krajem 19. stoljeća pretvara se u ulicu kakvom je danas znamo, te je danas poznata po brojnim ugostiteljskim objektima koji su temelj noćnog života Tkalče.

Skoro na samom početku Tkalče, nedaleko Krvavog mosta, nalazi se spomenik Mariji Jurić Zagorki, hrvatskoj novinarki i književnici. Spomenik, čiji je autor kipar Stjepan Gračan, postavljen je 1991. godine.

Spomenik Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici

Na kući iza spomenika Marije Jurić Zagorke nalazi se diplomski rad Božidara Jušića koji je 1955. godine napravljen za Akademiju primjenjenih umjetnosti. Riječ je o Sunčanom satu, ili Sunčevoj uri. Na ovoj adresi nekada se sastajao potok Medveščak s Melinskim kanalom koji je davno prokopan kako bi tjerao mlinske kotače.

Sunčani sat

Godine 1899. potok i kanal su presvođeni, te je srušena zgrada mlina na broju 23. Rušenjem te zgrade, južno pročelje kuće na broju 25 je otvoreno pogledu, gdje je nastao spomenuti diplomski rad.

Slične objave