GalerijaFotogalerijaMali maksimirski kutak koji je izgrađen nakon što je završeno oblikovanje cijelog...

Mali maksimirski kutak koji je izgrađen nakon što je završeno oblikovanje cijelog parka

Maksimir ima jako puno prekrasnih lokacija koje odišu mirom, spokojem, a jedno od takvih lokacija je i Kameno sjedište koje je smješteno podno legendarnog maksimirskog Vidikovca. Kameno sjedište izgrađeno je već 1846. godine, kada je biskup Juraj Haulik u cijelosti dovršio oblikovanje perivoja Maksimir. O tome svjedoči i izrađen Zornbergov plan perivoja, na kojem je i ono ucrtano.

Ispred kamenog sjedišta bila je uređena cvjetna rundela, koja je također jedan od elemenata romantičarskog stila što ga je biskup Haulik primjenjivao u oblikovanju perivoja vodeći računa o skladu, kompoziciji i vizurama. Kameno sjedište obnovljeno je po originalnoj trasi, sa sipinjenom stazom koja vodi do Glavne aleje i kružno završava kod kamenog sjedišta.

Polukružni podzid izveden je kao kameni ciklopski zid, koji prati polukružna drvena klupa. Cvjetna rundela je potpuno u skladu sa stilom oblikovanja, s tim da hortikulturno rješenje predviđa plan sadnje za sva godišnja doba. U skladu s karakterom perivoja Maksimir izabrane šare poznate su u romantičarskim perivojima i parkovima.

Naslovne teme