Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Mala kapelica u kojoj je nadbiskup Haulik želio biti pokopan

Simpatična mala neogotička kapelica sv. Jurja izgrađena je u razdoblju od 1862. do 1864. godine na mjestu gdje se prije nalazio Narodni hram. Iako nisu pronađeni izvorni arhitektonski nacrti, iz sačuvanih zapisa iščitava se da se nadbiskup Haulik za projekt i uređenje kapelice obratio tirolskoj radionici Glasmalerei-Ansalt. A želja nadbiskupa Haulika je da u toj istoj kapelici bude pokopan.

Osnova crkvice je u obliku križa s kratkim krilipa transepta i poligonalnim svetištem, zidovi su od opeke, a konstruktivni dijelovi od kamena. Pročelje s portalom na koji se nastavlja visok prozor sa šiljastim lukom završava preslicom. Druga dva prozora na pročelju su na krilima transepta. Krov je bio pokriven škriljavcem, a zidovi iznutra su bili obojani “kamenom mastju da se čini kao da je od kamena tesanca”. Na svodu, između rebara, naslikane su zlatne zvijezde na modroj podlozi. Ogradu oko kapelice čine šipke od lijevana željeza.

Sama izgradnja kapelice sv. Jurja, kao i uređenje, djelo su domaćih i stranih majstora. Oltar iznad crne mramorne menze, visoki reljef u drvu s likom sv Jurja, načinio je kipar Michael Stolzer. Vitraji na prostranim prozorima posvećeni su licima iz Starog i Novog zavjeta, a iznad portala Bogorodici s Kristom i Ivanom Krstiteljom. Luster unutar crkvice sastoji se od pozlaćene mjedi, te je isto iz Neuhaserove radionice. Svod je oslikao bečki slikar Josef Proksch, zidarske poslove Andrea Tessitori, a klupe su izgrađene u Lepoglavskoj kaznionici. Kapelica sv. Jurja je 1864. godine, po završetku radova, posvećena.

Slične objave