Nedjelja, 25 veljače, 2024

Lanci s legendarnog broda na Gornjem gradu

Mali dio britanske povijesti nalazi se u samom centru Zagreba, točnije tik do Kamenitih vrata. Prema pričama, ukrasni lanac, koji se nalazi s obje strane Kamenitih vrata, nekada je pripadao brodu HMS Victory, slavnog admirala Horatija Nelsona.

Iako nema dokaza kojima bi se mogao ovaj lanac povezati s Nelsonovim zapovjednim brodom s kojega je ostvario veliku pobjedu britanske flote kod Trafalgara, usmenom predajom prenosi se priča o čuvenom lancu Nelsonovog broda HMS Victory. Lanac je ovdje postavljen 1878. godine, i to je jedna od rijetkih poznatih činjenica vezanih uz ovaj lanac.

Značajnu ulogu u ovoj priči ima austrijski general, rođeni Irac, koji je uz pomoć engleskih snaga krenuo u oslobađanje Rijeke i Kvarnera od francuske okupacije 19. stoljeća, riječ je o Laval Nugentu.

victory-lanci-22102016-2

Dan danas priča o lancu s Victoryja nema konačan zaključak, no postoje neke naznake da je to istina. Laval Nugent, osim što je bio general, bio je i strastvni kolekcionar umjetnina, te se pretpostavlja da je baš on zaslužan za smještaj ovog lanca.

victory-lanci-22102016-1

Slične objave