Subota, 13 travnja, 2024

Kuće u Mesničkoj ulici koje kriju zanimljive priče iz zagrebačke povijesti

Osim po svom izgledu i kulturnim dobrima koja se nalaze u njoj, Mesnička krije i nekoliko kuća koje pričaju zanimljive priče, a u nastavku ćemo se dotaknuti istih.

Zanimljive priče koje krije kuća na spoju Mesničke i Streljačke ulice

Kuća koja se nalazi na spoju Mesničke i Streljačke, na adresi Mesnička 19 ili Streljačka 1, povezuje nekoliko povijesnih zagrebačkih ličnosti.

U toj kući je rođen Vjekoslav Majer, “najzagrebačkiji pisac”, autor Dnevnika malog Perice, prema kojem je sniman film Tko pjeva zlo ne misli, a dok je vlasnik kuće Bio Lavoslav Šram, u potkrovlju kuće živio je Antun Starčević. Nakon što je izašao iz zatvora 1871., zbog Rakovičke bune (iako u njoj nije sudjelovao), smještaj mu je pružio otac Ljerke Šram, koja se u istoj toj kući rodila a koju povezujemo s tragičnom ljubavnom pričom vezanom uz danas napušteni sanatorij Brestovac.

Iako je Ljerka Šram bila udana, zapela je za oko poznatom zagrebačkom liječniku Milivoju Dežmanu, koji je živio nekoliko kuća dalje, a prema kome je nazvan obližnji prolaz koji izlazi na Ilicu.

Poznata nam je priča o već spomenutom sanatoriju Brestovac, koji je sagradio Dežman kako bi pomogao Ljerki oboljeloj od tuberkuloze, no ona se nažalost nije oporavila od te zloćudne bolesti te je preminula.

Fabijan Šovagović je veći dio svog života proveo u Mesničkoj ulici

Jedan od najvećih hrvatskih glumaca, Fabijan Šovagović, jedan period svog života proveo je u jednoj od najljepših zagrebačkih ulica. Mesnička ulica bila je njegov dom od 1967. do 2001. godine.

Fabijan Šovagović je rođen 1932. godine, a bio je član zagrebačkih kazališta Gavella i HNK.

Kuća u kojoj je živio prvi predsjednik “Hrvatskog tipografskog društva” Dragutin Kale

U Mesničkoj ulici, na kućnom broju 12, nalazi se kuća u kojoj je živio Dragutin Kale, tipograf, prvak radničkog pokreta Hrvatske i prvi predsjednik “Hrvatskog tipografskog društva”, prvog radničkog sindikata u Hrvatskoj.

U ovoj je kući uređivao prve radničke novine u Hrvatskoj “Radnički prijatelj”, koje je i sam pokrenuo 1874. godine. Ploču na kući je postavio MU “Odbor za proslavu 100. godišnjice sindikata grafičara”.

Kuća u Mesničkoj ulici u kojoj je živio hrvatski povjesničar Tadija Smičiklas

U Mesničkoj ulici, na kućnom broju 35, nalazi se kuća u kojoj je živio Tadija Smičiklas, hrvatski povjesničar, pisac prve znanstvene sinteze “Povijest Hrvatske”.

Tadija Smičiklas je rođen 1. listopada 1843. godine u mjestu Reštovo, a bio je hrvatski povjesničar, političar i publicist, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, rektor Zagrebačkog sveučilišta i predsjednik Matice hrvatske.

Proglašen je za počasnog građanina Grada Zagreba.

Kuća Tituša Brezovačkog koja se nalazi na adresi Mesnička ulica 47

Gotovo na samom vrhu Mesničke ulice, na kućnom broju 47, nalazi se kuća Tituša Brezovačkog.

Riječ je o poluugrađenoj prizemnici, nekadašnjoj predbendarskoj kuriji sv. Ivana Krstitelja u župi sv. Marka, koja je krajem 18. stoljeća pripadala prebendaru Titušu Brezovačkom.

Tituš Brezovački je bio jedan od najznačajnijih pisaca sjeverne Hrvatske iz tog doba.

Sačuvana je prostorna struktura barokne kurije s nadsvođenim podrumom i trosobnim stanom u prizemlju s hodnikom i nadsvođenom kuhinjom.

Prozori su preoblikovani iza 1872. godine, kada kurija prelazi u ruke privatnika.

Kuća Tituša Brezovačkog odlikuje se arhitektonskom, kulturno-povijesnom i graditeljsko-tipološkom vrijednošću.

Slične objave