Petak, 22 rujna, 2023

Kraj rujna rezerviran za XIII Srednjovjekovne dane na Medvednici

Javna ustanova “Park prirode Medvednica” poziva vas na kulturno – turističku manifestaciju XIII. Srednjovjekovni dani na Medvednici 29. i 30. rujna 2018. (subota i nedjelja) od 12:00 do 18:00 sati pod pokroviteljstvom Turističke Zajednice Grada Zagreba.

Ova tradicionalana manifestacija ove će se godine održati u Parku prirode Medvednica kod Rudnika Zrinski* na području koje se naziva Rudarski vrt a sve se nalazi u blizini planinarskog doma Gafičar.

Program

Posjetitelje očekuju raznovrsne predstave (Dolazak gospodara, Napad razbojnika na Rudnik Zrinski, Suđenje coprnici) u kojima se bore vitezovi s mačevima, buzdovanima, helebaradama, sjekirama…

U vojnom logoru moći će proučiti vitešku opremu: lukove, buzdovane, helebarde, koplja, drvene klade, mačeve, sjekire, škrinje, zastave, oklope… a luk i strijelu će moći i koristiti na radionicama streličarenja dok najhrabriji mogu isprobati sprave za mučenje.

Uz vojni logor bit će i uprizorenje srednjovjekovne kuhinje a moći će se počastiti grahom ili gulašom iz zdjelica od kruha baš kao što se jelo u srednjem vijeku.

Dodatna atrakcija (u pauzama između predstava) bit će posjeti rudniku Zrinski u kojem će posjetitelji sresti prave srednjovjekovne rudare u potrazi za srebrom.

Vitezovi će pripremiti izvođenje glasnog pucanja iz srednjovejkovnih pušaka, arkebuze, kukača i topova.

Sa žonglerom Triljom IV u lakrdijaškom nastupu vježbat ćemo trbušnjake smijući se do suza. Tijekom događanja bit će predstavjena i bogata ponuda lokalnih OPGova te stari zanati na srednjovjekovnom sajmu, a sve će pratiti srednjovjekovna glazba.

Ulaz na festival je slobodan, a ulaz u Rudnik Zrinski 20 kuna.

Kako doći?

Za potpuno iskorišten dan i doživljaj preporučamo dolazak pješice, za sve koji imaju “dobar” izgovor ostaje prijevoz autobusima ZETa (polasci s Mihaljevca svaki puni sat) a za one sa stvarnim izgovorom moguć je i dolazak automobilom ali broj parkirnih mjesta je ograničen pa bolje izbjegnite taj stres!

Slične objave