Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Klovićevi dvori: Zadnje pripreme za otvorenje izložbe Osmi hrvatski biennale ilustracije

U Galeriji Klovićevi dvori u tijeku su završne pripreme za otvorenje izložbe Osmi hrvatski biennale ilustracije. Izložba će se otvoriti u utorak, 9. lipnja 2020. godine u 19 sati, i trajat će do 26. srpnja 2020. godine.

Međunarodna bijenalna izložba ilustracije koja se kontinuirano priređuje od 2006.g. ovoga puta održava se u neočekivanim i novim okolnostima, obilježena pandemijom COVIDA-19 i zagrebačkim potresom. Dosadašnji velik odaziv umjetnica i umjetnika na manifestaciju koja je sedam puta uspjela okupiti najbolje, među njima brojne mlade autore bez objavljenih ilustratorskih radova ne začuđuje, jer je u pitanju jedna od rijetkih, ako ne i jedina manifestacija koja im omogućava predstavljanje u renomiranom galerijskom prostoru, te u pratećem dvojezičnom katalogu.

Predviđeno sudjelovanje ilustratora iz brojnih zemalja na ovoljetnoj  izložbi trebalo je doprinijeti koncepcijskoj cjelini što se svake dvije godine prilagođava eventualnim trendovima u ilustraciji i dosezima prijašnjih manifestacija.

Na prvoj izložbi iz Hrvatske sudjelovalo je 45 autora, a 55 iz inozemstva; na drugoj 46 iz Hrvatske i 82 iz inozemstva; na trećoj 49 iz Hrvatske i 49 iz inozemstva; na četvrtoj 53 iz Hrvatske i 53 iz inozemstva; na petoj 53 iz Hrvatske i 36 iz inozemstva, na šestoj 38 iz Hrvatske i 15 iz inozemstva, a na sedmoj 31 iz Hrvatske i 24 autora iz inozemstva.

Prvu cjelinu 2020. g. predstavljaju radovi autora iz Hrvatske i Slovenije prispjeli na javni natječaj koji je, kao i do sad, objavila Galerija Klovićevi dvori, ovoga puta s pozivom umjetnicama i umjetnicima da pokušaju odgovoriti na pitanje „Kako vidim budućnost“. Između brojnih kreativnih ostvarenja prosudbena komisija u sastavu: Tisja Kljaković Braić, Isabella Mauro, Svebor Vidmar, uz kustosice Danijelu Markotić i Koraljku Jurčec Kos izabrala je najbolja i usklađena rješenja primjene osobnih autorskih poetika na zadanu temu, ne nužno vezana uz objavljene radove i podjele ilustracije na dječju, reklamnu, knjižnu i druge.

“Obradovala nas je uspješna suradnja s Projektom Diplomskog sveučilišnog studija ilustracija s Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pokrenutim pod naslovom “Kako vidim budućnost”, a preuzeli smo ga kao temu našeg natječaja. Prema riječima voditelja projekta, izv.prof.art. Stanislava Marijanovića činjenica je da mladi baštine svijet koji se nalazi u problematičnom stanju pun nepoznatih izazova, što uključuju radikalne klimatske promjene, eksploataciju prirodnih resursa, globalno naoružavanje i migracije, te eroziju temeljnih humanističkih vrijednosti. Studenti uključenih umjetničkih akademija iz Hrvatske i inozemstva putem vizualnog umjetničkog medija i prema osobnome senzibilitetu i mašti izrazili su viđenje predložene teme, a Akademija za umjetnost i kulturu razvijat će ga dalje, u Osijeku.”

Autori izabrani putem javnog natječaja Galerije Klovićevi dvori imat će priliku, zahvaljujući suradnji predstaviti selektirane radove u prostorima Akademije u Osijeku na jesen 2020.

Slične objave