Subota, 10 lipnja, 2023

Juraj Haulik – zagrebački nadbiskup zaslužan za uređenje parka Maksimir

20. travnja, davne 1788. godine, rođen je hrvatski kardinal, stožernik i zagrebački nadbiskup Juraj Haulik de Varallyja.

Halik je teologiju i filozofiju studirao u Trnavi, Ostrogonu i Beču, a zaslužan je za uvođenje hrvatskog jezika u škole i javne poslove, za osnivanje Matice ilirske, a njegovim nastojanjem utemeljeno je Gospodarsko društvo Sv. Jeronima.

Zagrepčanima je Haulik najpoznatiji po uređenju prekrasnog zagrebačkog parka Maksimir.

Haulik se također zauzimao i za osnivanje osnovnih škola te je novčano pomagao kulturne i dobrotvorne ustanove, a podupirao je i narodni preporod u Hrvatskoj i odupirao se mađarizaciji.

1852. imenovan je zagrebačkim nadbiskupom metropolitom, a 1856. godine i kardinalom.

Klasicistička zgrada u Maksimiru koja je građena od 1839. do 1840. godine a koju je Haulik koristio kao ljetnikovac

Nakon smrti Aleksandra Alagovića, 1837. godine Haulik je zasjeo na biskupsku stolicu, a potom je kao nadbiskup do smrti 1869. obavljao svoje pastirske dužnosti, politička i socijalna volja uspostavljala je na svim područjima drukčija mjerila vrijednosti i korisnosti, pa se njegova crkvena politika ne može odvojiti od političke povijesti Hrvatske, problematizirane antagonizmima između Austrije i Ugarske.

Novi ljetnikovac biskupa Haulika u Maksimiru koji je izgrađen 1855. godine

1843. godine zatražio je i dobio plemićki list s predikatom de Varallyja. U grbovnici od 30. ožujka 1843. godine navedeni su kao nasljednici grba i brat mu Emerik te sinovac Juraj (sin Haulikovog drugo brata Kaspara).

Slične objave