Jedan od najpoznatijih simbola Zagreba – spomenik kralja Tomislava na istoimenom trgu

Ako govorimo o prepoznatljivosti i o popularnosti, odmah nakon spomenika banu Josipu Jelačiću, koji se nalazi na glavnom zagrebačkom trgu, sljedeći spomenik koji spada u skupinu simbola grada Zagreba je onaj kralja Tomislava.

Kip kralja Tomislava je smješten na istoimenom trgu, među Zagrepčanima i Zagrepčankama popularniji kao Tomislavac.

Trg kralja Tomislava

Tomislav je bio knez Primorske Hrvatske od oko 910. godine, smatra se da je proglašen kraljem 925., a vladao je do 928. godine.

Autor kipa je Robert Frangeš-Mihanović, član JAZU-a, Srpske akademija nauka i umjetnosti, Akademije znanosti i umjetnosti u Pragu, a smatra se jednim od utemeljitelja modernog hrvatskog kiparstva. Kip kralja Tomislava je najpoznatije djelo Roberta Frangeša-Mihanovića.

Kip je smješten na visokom postamentu od kamena koji je ukrašen reljefom koji prikazuje sedmoricu ljudi sa svake strane, dok je s prednje strane hrvatski grb i naziv kipa.

Trg kraja Tomislava – kralj Tomislav i Umjetnički paviljon su genijalni motivi za fotke

Vrsta reljefa na bočnim stranama naziva se niski reljef jer masa neznatno ulazi u prostor te je potpuno vezana uz podlogu.

1925. godine je utemeljeno Društvo za podizanje spomenika kralja Tomislava, koje je kiparu Frangeš-Mihanoviću povjerilo izradu istog. Kipar je 1930. godine izradio sadreni model, 1933.-1934. spomenik je izliven u bronci, a postolje je napravljeno 1940. godine.

Tek 1947. godine spomenik je postavljen, ali reljefi na postolju i grb su dodani tek 1991. godine.

Slične objave