Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Jarun u lipnju donosi vrlo atraktivno EP u rukometu na pijesku

Jezero Jarun u istoimenom zagrebačkom kvartu, pravo je mjesto za aktivan odmor i rekreaciju, kako Zagrepčana tako i svih posjetitelja glavnoga grada. Izgrađeno je 1987. godine, kada je Zagreb bio domaćin međunarodnom sportskom natjecanju mladih – Univerzijadi. Od tada pa sve do danas, Jarun privlači profesionalce i rekreativce – vikendom ili radnim danom, tijekom cijele godine, a posebice ljeti ovdje se susreću prijatelji i poznanici, svi s istim željama: odmoriti se i rekreirati kako bi bili što pripravniji za nove izazove.

Ilustracija: Zagreb Open 2015

Staze za šetanje, trčanje, rolanje, vožnju biciklom… Jedna od najboljih veslačkih staza u Europi… minigolf… škola jahanja… bistro jezero na čijoj obali vijori plava zastava koja jamči čistoću i opremljenost plaža… Izbora ima na pretek, svaki rekreativac uz ”zagrebačko more” može pronaći nešto za sebe! Osim rekreativnih aktivnosti, na Jarunu se redovito održavaju i veslačke i jedriličarske regate, natjecanja u kajaku i kanuu na mirnim vodama, plivački maratoni, atletičarske i biciklističke utrke, natjecanja u odbojci i rukometu na pijesku…

Ilustracija: Zagreb Open 2015

Više ćemo riječi posvetiti potonjem. Rukomet na pijesku sport je koji svakoga tko se nađe u doticaju s njim osvoji na prvu te ga svakog ljeta vuče natrag na pješčane terene. Sunce i zabava prvi su pojmovi koje ćete čuti pitate li nekog pjeskaša ili pjeskašicu da vam opišu ovaj sport. Zamišljen kao ljetna zabava, svakome pruža mogućnost da se okuša u njemu. Pregršt atraktivnih poteza, poput pirueta i cepelina, uz obavezni fair play garancija su dinamične i zabavne igre. Također, vjerujemo da nije na odmet niti baciti pogled na atraktivne sportašice i sportaše u ljetnom izdanju… Usporedimo li ga s njegovim popularnim velikim bratom – dvoranskim rukometom, uočit ćemo mnoge razlike: duljina trajanja igre, broj igrača, podloga i pravila igre, a kako vam ne bismo sada previše teoretizirali iskoristit ćemo priliku da vas pozovemo na Jarun da se sami zaljubite u ovaj sport!

Ilustracija: Zagreb Open 2016

Ovog ljeta, na Jarun pristižu najbolji rukometaši i rukometašice na pijesku iz cijele Europe kako bi se natjecali na Europskom prvenstvu. U razdoblju od 16. do 18. lipnja 2017. za titulu najboljih u Europi borit će se mladići i djevojke do 17 godina, a nakon njih na scenu će stupiti seniorke i seniori koji će se nadmetati u razdoblju od 20. do 26. lipnja 2017. Zemlje iz kojih pristižu natjecatelji redom su Bugarska, Danska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Litva, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Srbija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ukrajina.

Ilustracija: Zagreb Open 2015; atraktivni potezi su neizostavni dio rukometa na pijesku

Vjerujemo da ćemo vas dodatno zainteresirati podatkom da je Hrvatska jedna od najtrofejnijih sudionica ovog natjecanja. S dosad odigranih Europskih prvenstava juniorke su donijele jednu brončanu medalju (EP 2011 Hrvatska, Umag), dok su juniori u svoju kolekciju pospremili jednu zlatnu (EP 2011 Hrvatska, Umag) i jednu srebrnu (EP 2015 Španjolska, Lloret de Mar). Seniorke ukupno imaju pet medalja – dva zlata (EP 2007 Italija, Misano Adriatico i EP 2011 Hrvatska, Umag), jedno srebro (EP 2004 Turska, Alanya) i dvije bronce (EP 2006 Njemačka, Cuxhafen i EP 2009 Norveška, Larvik). Vladavina europskim tronom za hrvatske seniore počinje 2007. godine, kada su kući donijeli srebrnu medalju (EP 2007 Italija, Misano Adriatico), a nakon toga se četiri uzastopna puta penju na sam vrh Europe i u svoju kolekciju spremaju četiri zlata (EP 2009 Norveška, Larvik, EP 2011 Hrvatska, Umag, EP 2013 Danska, Randers i EP 2015 Španjolska, Lloert de Mar).

Ilustracija: Zagreb Open 2016

Vidimo se na obali Jarunskog jezera i potvrdimo Zagreb kao grad sporta – vrhunskog i rekreativnog.

Tekst: Petra Simić

Slične objave