Subota, 18 svibnja, 2024

Izložba Stipana Tadića u Botaničaru u sklopu festivala Animafest Zagreb

U ponedjeljak, 28. svibnja, u Botaničaru se otvara izložba Stipana Tadića u sklopu Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb. Izložba predstavlja razradu ilustracije za ovogodišnje izdanje festivala, a biti će izloženi plakat i video najavne špice festivala koju je također kreirao Tadić.

Stipan Tadić je proslavljeni slikar, ilustrator, strip crtač i muralist. Jedan od naših najvažnijih umjetnika mlađe generacije, Sudjelovao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu i dobitnik je više nagrada. 

Jedna od glavnih tematskih okosnica 28. izdanja Animafesta Zagreb je “horor u animaciji” stoga je Tadić kreirao profil čovjeka s anatomskim presjekom lica, kojeg je opisao: “Unutar tijela postoji psihodeličan svijet koji negdje pri dnu ima organske i biljne oblike koji onda rastu, pretvaraju se i prolaze kroz razne zračne i tekuće elemente i na kraju se disperziraju. Mutacija oblika, prelaženja iz jednog u drugi oblik, konstantan je motiv na plakatu, a bit će i na festivalskoj špici”.

Umjetnik nadodaje da je imao namjeru napraviti nešto psihodelično. “U vrijeme kada sam stvarao ilustraciju radio sam i jedan psihodelični omot albuma. To je bila frontalna crno-bijela silueta čovjeka, i onda sam to htio napraviti u profilu, u boji – da bude po uzoru na talijanskog umjetnika iz 16. stoljeća, Giuseppea Arcimbolda”.

Iako ova ilustracija nije tipična za njegov dosadašnji rad, Tadić vjeruje da će se možda usmjeriti upravo prema tom stilu u budućnosti. “Ovo je svojevrsna proba psihodeličnog stila. U stripovima sam znao koristiti dijelove poput nekakvog psihodeličnog sna ili traume. Oduvijek volim razdoblje kasnih ’60-ih i ranih ’70-ih, tako da je jasno da se moj stil oslanja na spomenutu estetiku”.

U izradi špice festivala u crtanju mu je pomogla animatorica Petra Balekić a materijale je kompjuterski obradio i animirao Luka Hrgović.

Glazbu za špicu skladali su Luka Šipetić i Dino Santaleza, a vizualni identitet festivala potpisuje tim iz dizajnerskog studija Kuna zlatica.

Slične objave