Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023

Izložba “Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće” u Centru Knap

U Galeriji Događanja Centra Knap otvorit će se izložba “Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće” umjetnice Sanele Đurinec Raič. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 08. studenog s početkom u 19 sati, a izložbu možete pogledati do 23. studenog 2018. godine.

O radu

Akademsko slikarsko obrazovanje, strukovno označeno diplomiranjem u klasi Igora Rončevića (2003.), a što znači ostajanje i istraživanje u mediju slike, te dodatno školovanje u Ljubljani na Poslijediplomskom studiju slikarstva kod Gustava Gnamuša (2010.) i pravilan niz izlaganja u Hrvatskoj i Sloveniji nisu Saneli Đurinec – Raič mogli osigurati egzistenciju u samostalnom umjetničkom djelovanju. Stoga je postala dizajnerica u Medicinskoj nakladi gdje je tijekom nekoliko godina stvorila čitav niz dojmljivih knjižnih ovitaka, ilustracija u knjigama i drugih dizajnerskih rješenja. Ma kako nam se činilo da je taj posao idealan, a oblik djelovanja komplementaran slikanju, ipak opseg i ritam radnih obveza te trud oko vlastitog stvaranja identiteta supruge i majke učinio joj je usredotočeno posvećivanje slikarstvu i slici nešto složenijim. Djelomična posljedica opisanih uvjeta stvaranja njeni su izložbeni nizovi/ciklusi, a koje ciljano uz posao priprema u nekom zadanom vremensku odsječku i izložbenom prostoru (Vrt – izgubljene stvari, Veličina i malo više, Preklapljanja, Sedam dana itd.)…

Ovogodišnji ciklus pod naslovom Proljeće, ljeto, jesen, zima i proljeće bilo mi je dozvoljeno pratiti i posredno – razgovorima, zajedničkim čitanjima i sl. – sudjelovati u njegovu oblikovanju od koncepta do izlaganja. Umjetnica je sama odlučila upotrijebiti kružnu površinu platna i time potaknula zajedničko prolaženje povijesnim fenomenima, posebice primjerima uporabe renesansnog tonda ili slikarskim opusom jedne Angelice Kaufmann, te bavljenje percipiranjem kružne forme koja u konačnici ipak izaziva pozitivan učinak na gledatelja. Što se tiče sadržaja četiri kružna platna koja zajedno s uvodnom zamrznutom gotovom slikom na televizoru čine niz, ishodište je poznato i raspravljeno i temelji se na svim ograničenjima koja umjetnicu udaljavaju od stalnog likovnog stvaranja. Piše u katalogu izložbe Žarka Vujić.

O autorici

Sanela Đurinec Raič je rođena 20. 08. 1979. godine u Zagrebu, završila je školu za Primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a 2003. godine je diplomirala slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Rončevića. Iste godine dobiva Rektorovu nagradu za slikarstvo i osvaja prvu nagradu Erste banke, «Novi fragmenti IV». 2010. godine je magistrirala umjetnost na Likovnoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Gustava Gnamuša. Od 2018. godine je voditeljica programa za poduke iz kreativnog crtanja i slikanja «Ostvarenje», uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Gimnazije Sesvete.

Slične objave