Izložba KAMEN NA KAMEN – Rimska arhitektura sjeverozapadne Istre

U nekadašnjim rimskim kolonijama Trst (lat. Tergestum), Poreč (lat. Parentium) i Pula (lat. Colonia Pietas Iulia Pola), sačuvani su brojni ostaci velebnih arhitektonskih zdanja, kao što su ostaci amfiteatara, kazališta, slavoluka pobjede, hramova… Danas, nakon više od 2000 godina od njihova nastanka, privlače poglede brojnih prolaznika i posjetitelja punih divljenja, te ukazuju na izvrsno poznavanje arhitekture i načina gradnje.

U sjeverozapadnoj Istri, na području od Timava do Mirne, koje je bilo pod upravom Trsta, trenutno nema mnogo pronađenih ostataka sličnih javnih zgrada, ali su očuvani ostaci naselja, brojnih posjeda i ljetnikovaca Rimljana, poznatih kao ladanjske (lat. villa rustica), maritimne (lat. villa maritima) i prigradske vile (lat. Villa suburbana), ovisno o njihovom položaju i funkciji.

Rimski pisac Kasiodor, u svom djelu Različiti spisi (lat. Variae)  iz 6. stoljeća, opisuje ljepote obale i istarskih otoka, navodeći da na njima vile sjaje izdaleka poput bisera nanizanih na ogrlici.

Izložba Kamen na kamen … Rimska arhitektura sjeverozapadne Istre Pomorskog muzeja „Sergej Mašera“ Piran, nastala je u okviru srednjeeuropskog projekta COME-IN! 

U jednom dijelu izložbe predstavljena su nalazišta po geografskom slijedu, potom različite tematike kao što su: podovi, infrastruktura – rimske vodovodne cijevi vanjski i unutarnji zidovi – način gradnje, krovovi – što su tegule i za što su sve upotrebljavane, stupovi i ukrasi u kamenu, obrada i prijevoz kamenog materijala te mramora. 

Na izložbi možete vidjeti i originalne predmete: ostatke mozaika, tegula – krovnih opeka sa žigovima ili sa otiscima životinjskih šapa, baze i kapitele kamenih stupova fragmente unutrašnje dekoracije zidova, stropni ukras iz kamena sa likom Meduze, pronađene u Velom Lugu kod Umaga… Izložene su i rekonstrukcije rimskih keramičkih podova, taktilni tlorisi rimskih vila, mozaici, presjek broda natovarenog sarkofazima i stupovima, način obrade kamena, sve popraćeno sa Braillovim pismom… 

U iskustvenom dijelu izložbe možete pomirisati i opipati osnovne materijale pri gradnji: glinu, kamen, žbuku, igrati igru Memory ili složiti puzzle s mozaikom. Izložbu prati i video – vizualizacija rimske vile te 3D snimci predmeta (rimski kapitel, arhitrav).

Gostovanje izložbe u Muzeju grada Zagreba realizirano je u suradnji s Pomorskim muzejom „Sergej Mašera“ Piran, Muzejom grada Umaga i Arheološkim muzejom Istre iz Pule.

KAMEN NA KAMEN

Rimska arhitektura sjeverozapadne Istre

Gostujuća izložba Pomorskog muzeja „Sergej Mašera“ Piran u Muzeja grada Zagreba

Vrijeme održavanja: 15. listopada  – 15. studenog 2020.

Organizatori: Muzej grada Zagreba i Pomorski muzej „Sergej Mašera“ Piran

Autorica izložbe: Snježana Karinja

Koordinatorica gostujuće izložbe u Muzeju grada Zagreba: Vesna Leiner

Izložba je dostupna i prilagođena osobama s invaliditetom.

Izložba je za posjetitelje otvorena od petka, 16. listopada 2020.

Slične objave