Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Izložba fotografija satelitskih snimaka Pogled u dubinu / Looking Beyond

Izložba snimaka Zemlje iz zraka “Pogled u dubinu / Looking Beyond ” obuhvaća fotografije snimljene umjetnim satelitima COSMO-SkyMed, prikupljene iz baze podataka Telespazia/eGEOS i Talijanske svemirske agencije. Izložbu je priredio Filippo Maggia, a u zagrebačkom izdanju pripremili su je Tehnički muzej Nikola Tesla, Veleposlanstvo Italije u Zagrebu i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.
Izložbu je producirala je Talijanska svemirska agencija u povodu Drugog talijanskog nacionalnog dana svemira, a posljednjih mjeseci gostuje diljem svijeta posredstvom talijanskih diplomatskih predstavništava i suradnika. 

Fotografije su podijeljene u četiri teme: poljoprivreda, grad, klimatske promjene i voda. 
Izložba promovira koncept održivosti, pokazujući kako klimatske i društvene promjene (viđene iz svemira) transformiraju našu Zemlju. 

Cilj je ponuditi javnosti priliku za razmišljanje o doprinosu satelitskih tehnologija promatranju Zemlje, promicanju održivog razvoja i zaštiti prirodne i kulturne baštine.

Sistem COSMO-Skymed, kojima su snimljene izložene fotografije, konstelacija je od pet radarskih satelita (tri najnovija i dva prethodne generacije) za promatranje Zemlje. Financirali su ga Talijanska svemirska agencija i Ministarstvo obrane. COSMO-Skymed koristi najnoviju tehnologiju i radarske senzore visokih rezolucija za promatranje Zemlje danju i noću, neovisno o meteorološkim uvjetima.
Cilj je promatranje Zemlje u svrhu prevencije prirodnih katastrofa, ali i korištenje u znanstvene i komercijalne svrhe, pribavljanjem podataka na globalnoj razini za različite upotrebe, između ostalog i za upravljanje u hitnim situacijama, za zaštitu šuma, zaštitu prirodnih staništa, za istraživanje prirodnih resursa, upravljanje teritorijem, obranu i zaštitu, nadgledanje mora, upravljanje poljoprivredom.

Više o izložbi

„Pogled u dubinu / Looking Beyond“

(fotografije satelitskih snimaka Zemlje iz zraka)

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 23. ožujka 2023. s početkom u 12 sati u 

Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18

Izložba ostaje otvorena do 7. svibnja 2023. 

Radno vrijeme: utorak – petak: 9–17, subota i nedjelja: 9–13, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno
Ulaznica za stalni postav vrijedi i za izložbu.

Tekst i vizual: Press

Slične objave