Izložba Arhitektura u dunavskoj regiji u Muzeju za umjetnost i obrt

10. lipnja 2018. godine, u 11 sati, održat će se otvorenje međunarodne izložbe Arhitektura u dunavskoj regiji u povodu Svjetskog dana secesije.

Secesijski pokret ostavio je svoj utjecaj u većini europskih zemalja. Cilj projekta Art Nouveau koji traje od 2017. do 2019., a u kojem sudjeluje 10 partnerskih organizacija, među kojima i zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, iz 7 država dunavske regije je koordinirati napore kako bi se zaštitila, revitalizirala i promovirala secesijska graditeljska baština. Asocijacija Réseau Art Nouveau Network objavila je da će tema ovogodišnjeg Svjetskog dana secesije koji se obilježava 10. lipnja 2018. biti “Moj omiljeni secesijski arhitekt”.

U tom kontekstu organizira se izložba kojom se stavlja naglasak na secesijsku arhitekturu u dunavskoj regiji. Gradovi partneri u Interreg Danube Transnational Programu (Beč, Beograd, Budimpešta, Bukurešt, Ljubljana, Oradea, Sofija, Subotica, Segedin i Zagreb) željeli bi obilježiti obljetnice Otta Wagnera i Marcella Komora i predstaviti ne samo najpoznatije arhitekte tih gradova nego i raznolikost manifestacija secesije u gore navedenim regijama. Izložba se postavlja u prigodi Svjetskog dana secesije u čitavoj dunavskoj regiji. Tematski je podijeljena u tri cjeline: Otto Wagner i njegovi učenici, Ödön Lechner i njegovi sljedbenici i Manifestacije secesije.

Otvorenje izložbe održat će se ispred Muzeja za umjetnost i obrt na Trgu Republike Hrvatske.

Slične objave