VijestiDogađanja u ZagrebuIz udobnosti vašeg doma pratite koncert operne dive Renate Pokupić i Ansambla...

Iz udobnosti vašeg doma pratite koncert operne dive Renate Pokupić i Ansambla Antiphonus

U četvrtak 30. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt održat će se dva koncerta proslavljene hrvatske operne dive mezzosopranistice Renate Pokupić i Ansambla Antiphonus. Koncerti će biti emitirani uživo na YouTube kanalu Ansambla Antiphonus s početkom u 20 sati pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija, kojima će se pridružiti mezzosopranistica Renata Pokupić. 

Prvi koncert predstavlja tri lamenta. Ženske tužaljke u formi kantate bile su popularne u barokno doba jer su skladateljima omogućavale izraziti različite raspone snažnih osjećaja izazvanih nekim oblikom povrede. Dok u Händelovom dramatičnom okruženju Lucrezia traži osvetu zbog nasilja te šalje nasilnika u Had gdje ga želi nastaviti vječno goniti poput furije, Monteverdijeve heroine padaju u tihi očaj. Njihova patnja nas podsjeća ponekad na suvremeni način izraza u poznatoj Ne me quittez-pas a ponekad je bol toliko jaka da heroine gube kontakt sa stvarnošću. Kantatu Lucrezia izvest će Renata Pokupić, koja je poznata u Velikoj Britaniji i Francuskoj upravo po sposobnosti dubokog proživljavanja likova u izvedbama Händelovih djela.

C. Monteverdi: Lamento d’ Arianna – Ansambl Antiphonus, Tomislav Fačini

G. F. Händel: Lucrezia – Renata Pokupić mezzosopran, Pavao Mašić čembalo, Lea Sušanj Lujo violončelo

C. Monteverdi: Lamento Della Ninfa -Ansambl Antiphonus, Tomislav Fačini

DRUGI KONCERT sačinjavaju skladbe iz razdoblja sedamnaestog stoljeća, nastale od skladatelja koji su na različite načine bili povezani uz hrvatske krajeve: Filipa Vranjanina, Ivana Lukačića, Vinka Jelića i Tomasa Cecchinija. Ansambl Antiphonus izvest će ove glazbene bisere pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija. 

Jelić: Audivi vocem 

Lukačić: Canite et psallite 

Jelić: Probasti Domine 

Lukačić: Quam pulchra es 

Cecchini: sonata VIII 

Cecchini: O vaga eterna aurora

Monteverdi: Hor che il ciel e la terra 

Lukačić: Panis angelicus 

Monteverdi: Si dolce e tormento

Cecchini: Laudate Dominum 

Vranjanin: Ne le tue braze

Naslovne teme