Subota, 18 svibnja, 2024

Iz udobnosti svog doma pogledajte izložbu Kvartovske priče – pogled iznutra

Muzej grada Zagreba vam donosi virtualnu izložbu pod nazivom “Kvartovske priče – pogled iznutra”.

Ova virtualna izložba podsjeća nas na važan dio projekta Zagrebački kvartovi koji je nakon zamišljenog dvanaestogodišnjeg ciklusa završio tijekom ljeta 2021. godine, a to su Kvartovske priče – audiozapisi sjećanja na zagrebačku svakodnevicu druge polovine 20. stoljeća, ali i ranije.

Riječ je o istraživanju usmene povijesti (engl. oral history) Muzeja grada Zagreba unutar kojega je prikupljeno stotinjak sjećanja, s više od pedeset sati snimljenog sadržaja. Za potrebe virtualne izložbe napravljen je izbor kraćih segmenata nekoliko desetaka priča.

VIRTUALNA IZLOŽBA – PROJEKT ZAGREBAČKI KVARTOVI (zagrebkvartovi.hr)

Prva Kvartovska priča snimljena je 2009. godine. Bilo je to sjećanje Slavka Cvetnića, jednog od prvih doseljenika u Novi Zagreb početkom 1960-ih.

Uslijedilo je snimanje i drugih priča, a tijekom terenskog dijela istraživanja za studijske izložbe o Trešnjevci i Trnju uličnom izložbom A koje su vaše kvartovske priče?, postavljene početkom 2017., istaknuli smo važnost tog segmenta za Projekt.

Segmenti snimljenih sjećanja mogli su se poslušati ili pročitati na studijskim izložbama Projekta ili u popratnim publikacijama, a na prijedlog Radija Sljeme (novinarka Doroteja Brljak) radi promocije Projekta bila su emitirana i na spomenutom radiju tijekom četiri sezone (jesen 2017. – proljeće 2021.).

Snimljeno je stotinjak sjećanja iz velikog broja zagrebačkih kvartova: od Podsuseda na zapadu, do Novog Retkovca na istoku, od Gračana i Šestina na sjeveru do Trnskog na jugu.

Slične objave