Srijeda, 21 veljače, 2024

Ilica od Trga bana Josipa Jelačića do simpatičnog Britanca

Iako Zagreb krije mnogo simpatičnih poznatih i manje poznatih ulica, jedna od najatraktivnijih i definitivno najpoznatija je Ilica (45). Nekada je sa svojih šest kilometara duljine bila i najduža Zagrebačka ulica, dok danas drži tek četvrto mjesto.

Ilica povezuje središnji zagrebački trg s krajnjim zapadnim dijelom grada, a jedna je od rijetkih ulica koja svoj izvorni naziv nosi još od 15. stoljeća.

Na spoju s još jednom legendarnom zagrebačkom ulicom, Mesničkom, nalazi se spomenik Andriji Kačiću Miočiću, koji obilježava početak ove strme ulice koja vodi na Gornji grad.

Andrija Kačić Miočić je bio fratar, pjesnik i prosvjetitelj, a autor spomenika, koji je postavljen 1891. godine, je kipar Ivan Rendić.

Nešto zapadnije, nailazimo na još jedan legendarni zagrebački trg – Britanac (46). Riječ je o mjestu koji je poznat po više imena – Ilički trg i Mali plac te je mjesto gdje se vikendom pretvara u originalnu sajamsku izložbu gdje ljubitelji antikviteta, umjetnina te starih ploča i stripova dolaze na svoje.

Slične objave