Subota, 10 lipnja, 2023

Hotel Esplanade – Građevina sa zanimljivom pričom

”Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Puls jednog grada

Puls jednog grada vas uz pomoć fotografija vodi u šetnju gradom Zagrebom, a više o samom projektu možete saznati na licegrada.hr/pulsjednoggrada

Povijest jednog od najpoznatijih zagrebačkih hotela povezujemo s legendarnim vlakom Orient Express koji je prometovao na liniji Pariz-Istanbul.

Kako bi zbrinuli putnike i riješili prenatrpanost zagrebačkih hotela, 1925. godine se gradi hotel Esplanade. Natječaj za gradnju je raspisan 1917. godine, a osvaja ga Nijemac Otto Rehig, čije je prvobitne planove preradio zagrebački arhitekt Dionis Sunko.

Hotel je dobio ime Esplanade, koje u izvornom obliku znači “polje”, prema prostranoj livadi na kojoj je sagrađen.

Sama gradnja je trajala samo 26 mjeseci, a svečano otvorenje, na kojem je prisustvovalo 200 gostiju, održano je 22. travnja 1925. godine.

1920.-ih godina bio je središte društvenog života Zagreba, a prema legendi ondje je održan prvi hrvatski striptiz (na oproštajnoj zabavi talijanskog grofa). U to vrijeme u hotelu je djelovao i kasino, no danas je zatvoren.

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je okupljalište njemačkih časnika, koji su organizirali mnogobrojne zabave.

2004. godine napravljena je potpuna rekonstrukcija hotela, koji dobiva i novo ime: The Regent Esplanade Zagreb, zbog priključivanja lancu luksuznih hotela Regent.

2012. godine postaje samostalan hotel, te do dana današnjeg nastavlja s pružanjem usluga gostima iz cijelog svijeta.

Iz galerije:

Slične objave