Srijeda, 29 studenoga, 2023

Grupna izložba fotografija “Zima” u galeriji Crveno i crno

U galeriji Crveno i crno otvorit će se skupna izložba fotografija pod nazivom “Zima”. Autorice izložbe su Julija Domac, Višnja Makek, Tatjana Mavrić, Slavka Pavić, Ankica Rajačić, Zdenka Reščić, Karmen Stošić, Vesna Špoljar, Vlasta Štalekar i Davorka Trbojević.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 6. prosinca 2018. godine u 19 sati.

Izložene fotografije otkrivaju različite pristupe ujedinjene zajedničkom temom zime sa svim njenim oštrim i nježnim svojstvima. Oštrina se očituje u njenoj stvarnoj pojavnosti, a nježnost u interpretaciji autorica.

Čistoća i uravnoteženost kompozicije, smirujuća bjelina i motivi predstavljaju ovo godišnje doba u njegovom najčarobnijem izdanju. Zaboravljamo pri tome probleme koje zimsko doba nosi, a u svojim mislima i umjetničkim stremljenjima koncentriramo pažnju na nježne igre svjetla i sjene, veličanstvenu bjelinu protkanu pokojim detaljem, te širinu i nepreglednost maglovita, snježna krajolika.

Autorice svoju pažnju poklanjaju, kako gradskim prizorima, tako i pejzažima. Svojim fotografijama bilježe ljepotu šume, jezera, brežuljaka, kao i gradske krovove pokrivene snijegom, spomenike i gradske ulice. Tu su i detalji iz njihove neposredne blizine. Pogledi su to sa prozora ili motivi iz vlastitog vrta.

Motivi koje bismo inače smatrali običnima, prekriveni plaštom zimskoga ugođaja, odjednom postaju čarobni. Zima! Vrijeme je to za sanjarenje, poniranje u dubinu svoje duše i promišljanje svoga života. Fotografije odišu tim dojmom. Autorice su po zanimanju profesorice, knjižničarke, liječnice, magistre farmacije…No, njihov je svijet dvojak. Jedan aspekt pripada realnosti njihova zanimanja i života, a onaj drugi, umjetnički, izražava svijet sakriven u dubini duše, kreativan, u koji autorice samo ponekad dopuštaju pristup, a izražavaju ga prema vanjskom svijetu svojim fotografijama. Zašto stvaramo? Što nas na to tjera i što nam znači izraziti se putem fotografije? Mislim da je to ono što stvarno jesmo.

Autorice izložbe renomirane su fotografkinje, sudionice brojnih izložbi kod nas i u svijetu. Dobitnice su mnogih nagrada i priznanja. Većina njih članice su Fotokluba Zagreb, no mnoge su bile i članice CroArt foto kluba, koji je dugo vremena uspješno vodila Galerija Badrov. Važno je da se stečeno znanje u klubovima i ljubav prema fotografiji nastavlja u svakom obliku, a jedan od njih je zajedničko izlaganje.

Slične objave