Subota, 26 studenoga, 2022

Gornjogradski trg s najljepšom baroknom crkvom u Zagrebu

Katarininim trgom dominira istoimena crkva, za koju mnogi kažu da je najljepša barokna crkva u Zagrebu. Crkvu sv. Katarine dali su graditi isusovci u prvoj polovici 17. stoljeća. Jednobrodna crkva sa šest bočnih kapela i svetištem koje završava ravnim zidom s velikom iluzionističkom freskom tip je isusovačkih crkvi nastalih po uzoru na Il Gesu u Rimu.

U kapelama se nalazi pet drvenih baroknih oltara iz druge polovice 17. stoljeća i jedan mramorni iz 1729. godine. Pročelje crkve je pregrađeno nakon potresa 1880. godine, a autor projekta je bio Hermann Bolle.

Kraj Crkve sv. Katarine smjestila se prva zagrebačka gimnazija. Isusovci, rimokatolički crkveni red poznat po znanstvenom i obrazovnom djelovanju, u Zagrebu su 1607. godine osnovali prvu gimnaziju. Škola je obavljala redovitu humanističku naobrazbu za više stotina učenika seljačkog, građanskog i plemićkog podrijetla.

Galerija Klovićevi dvori nalazi se u bivšem isusovačkom samostanu na Jezuitskom trgu. Zgrada Klovićevih dvora se naslanja na Crkvu sv. Katarine, a nastajao je u etapama od 17. do 18. stoljeća. Danas je galerija Klovićevi dvori dom popularnih izložbi domaćih i stranih umjetnika.

Do Klovićevih dvora i Crkve sv. Katarine smjestio se plato Gradec s kojeg se pružaju prekrasne panorame zagrebačkih krovova, točnije područje Kaptola kojim dominiraju tornjevi zagrebačke katedrale. A pogled seže sve do stadiona Maksimir.

Slične objave