Europski tjedan mobilnosti: Danas u centar Zagreba bez automobila

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem poticanja pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, uz smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, a koji ove godine obilježava 20. obljetnicu je “Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost”, dok je glavni slogan “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”. 

Odabir ovogodišnje teme odaje počast teškoćama koje su Europa i svijet osjetili tijekom pandemije COVID -19, slavi otpornost gradova i njihova postignuća, nastojeći zadržati ovaj zamah. Također se odražava na mogućnosti za promjene koje proizlaze iz ove neviđene zdravstvene krize u Europi.

ETM pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti građanima i objašnjenje izazova s kojima se gradovi suočavaju. Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi.

Grad Zagreb je od 2001. uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a dvadesetu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti zadovoljavajući kao ‘zlatni sudionik’ sva tri kriterija. Podsjetimo kako je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, dok je 2012. godine Zagreb osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012. Koordinator programskih aktivnosti ETM-a je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi i službe.

Ova se manifestacija sastoji od tri cjeline: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su primjerice uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te „Dana bez automobila“,  u utorak, 22. rujna, te predstavlja središnji događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Promet će biti zatvoren u sljedećim pravcima:

Trg bana Josipa Jelačića – Jurišićeva –Palmotićeva (zapadni rub) – Boškovićeva (sjeverni rub) – Hebrangova (sjeverni rub) – Gundulićeva (istočni rub) – Ilica (sjeverni rub) – Mesnička (istočni rub do Streljačke) – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

Zonom zabrane prometa smiju prometovati interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija i vozila pod pratnjom), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza i taxi vozila te vozila osoba s invaliditetom.

Aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti 2021. priključuje se i ZET, edukacijom vozača tramvaja, autobusa i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje pristupne rampe, glasovne najave, komunikacija). Edukaciju za vozače provode predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Savezom udruga za autizam Hrvatske.

Slične objave