Subota, 15 lipnja, 2024

Etnografski muzej: Virtualna šetnja u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja

Etnografski muzej obilježit će Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2020. godine koji se ove godine odvija pod sloganom „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ predstavljanjem Virtualne šetnje kroz stalni postav.

U nastavku pročitajte poziv iz Etnografskog muzeja:

“Na ovaj način otvaramo svoja vrata i onima koji inače fizički ne mogu doći u muzej, kao što su osobe koje žive izvan Grada Zagreba, osobe koje ne mogu savladati fizičke barijere prilikom ulaska u muzej ili mnoge druge ranjive skupine. Stalni postav narodnih nošnji Hrvatske, trenutno nedostupan zbog štete nastale u potresu, predstavlja putovanje kroz hrvatske krajeve i baštinu. S druge strane, stalni postav izvaneuropskih kultura kroz prikaz predmeta svjetskih kultura daje priliku našim korisnicima da nauče nešto novo o načinu na koji su živjele zajednice diljem svijeta, pružajući im istovremeno i platformu za dijalog o različitosti, jednakosti i toleranciji.

Online program: Na poveznici Virtualna šetnja možete se uputiti u Virtualnu šetnju kroz stalni postav. Razgledajte bogatstvo ukrasa i boja na hrvatskim narodnim nošnjama, saznajte od kojih su materijala napravljene, tko ih je tkao, a tko šivao. Znate li gdje se nosi jenkel, a što je đerdan, zašto je baš crvena boja omiljena i čime su se kitile mladenke? Razgledajte unutrašnjost seoske kuće i opremu kuhinje, otkrijete škrinje i drvene fašničke maske. U postavu izvaneuropskih kultura saznajte što su sve darovali Muzeju hrvatski putnici i istraživači sa svojih putovanja dalekim morima. Priključite se kada vama odgovara, od 0 do 24 sata!

Program u Muzeju: Za sve one koji su u mogućnosti fizički posjetiti Etnografski muzej na Međunarodni dan muzeja, uz besplatan ulaz tijekom radnog vremena od 10 do 17 sati, organizirali smo i dva besplatna vodstva. U 11 i 16 sati sati priključite se vodstvu kroz izložbu Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave i saznajte čime, zašto i u kojim prilikama se diljem svijeta pokriva glava.
Vodstvo će se održati sukladno mjerama i preporukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.”

Autorice programa: Željka Jelavić, Anastazija Petrović, Silvia Vrsalović

Međunarodni dan muzeja obilježava se globalno svake godine oko ili 18. svibnja, a kooridinira ga ICOM (Međunarodno vijeće muzeja) čiji međunarodni i nacionalni komiteti za tu prigodu pripremaju različite aktivnosti. Ove godine Međunarodni dan muzeja postaje digitalni jer dolazi u vrijeme globalne pandemije. Stoga će se odabrana tema za 2020. godinu „Muzeji za jednakost: Raznolikost i uključenost“ baviti aktualnim trenutcima važnim za međunarodnu muzejsku zajednicu. Ravnateljica Etnografskog muzeja, ujedno i i predsjednica INTERCOM-a (Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment) održati će izlaganje 18. svibnja na webinaru koji okuplja stručnjake iz Azije, Afrike i Europe. Goranka Horjan govoriti će o ulozi manadžementa u ovim izazovnim vremena i kako on pomaže muzealcima u održavanju veza sa svojom ppublikom i korisnicima u izazovnim vremenima. Domaćin webinara je ICOM Indija i Centar za kreativnost Kalkuta.

Slične objave