Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Emotivni projekt djece s Banovine i zaklade Hrvatska za djecu – Slikom recikliram

Djeca Banovine, nakon brojnih trauma izazvanih potresima, na zanimljivim radionicama pokazali su svoj umjetnički i kreativni izričaj. U projektu Zaklade „Hrvatska za djecu“ Slikom recikliram od recikliranog papirnatog i plastičnog otpada školarci su izradili kućice za male kućne ljubimce koje su donirala Skloništu za napuštene kućne ljubimce Dumovec. Djeca su uz Sklonište posjetila i Zoološki vrt u Zagrebu što je izazvalo posebno veselje.

„Cilj projekta je djeci s potresom pogođenog  područja ponuditi vanškolske sadržaje za poticanje kreativnosti, razvijati odgovorne obrasce ponašanja vezane uz ekologiju, jačati samopouzdanje podsjećajući ih da nisu zaboravljeni te da su i nadalje pod posebnom pažnjom upravo zbog njihove ranjivosti uslijed učestalih podrhtavanja tla“ – rekla je Renata Gubić, upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“.

U sportskoj dvorani Top Termi u Topuskom 34-vero mališana iz nižih razreda osnovnih škola iz Gline, Gvozda i Topuskog uz oslikane kučice posebnom akrilnom tehnikom izradila su i umjetničke slike, a za njihove radove Zaklada će organizirati izložbu u Zagrebu.

„Uključili smo se u ovu akciju jer smatramo da djeca trebaju što više kreativnosti. Želimo djeci nakon potresa omogućiti što više kreativnog rada, što više izlazaka izvan škole i što više stvari koje će ih okupirati i s kojima će se oni zanimati kako bi zaboravili strah i brige oko potresa.“ – rekla je ravnateljica Osnovne škole Glina Robertina Štajdohar

Projekt „Slikom recikliram“ Zaklada „Hrvatska za djecu“ provodi s partnerom Veleučilištem Velika Gorica. „Zahvaljujemo Zakladi „Hrvatska za djecu“ na pozivu i prilici da budemo partner u ovako edukativnom i zabavnom događanju. Posebno nas je potaknula na sudjelovanje činjenica da se radionica održala na području pogođenom potresom gdje Veleučilište Velika Gorica djeluje već duže vrijeme kroz različite aktivnosti!“ – izjavila je izv. prof. dr. sc. Sanja Kalambura, prodekanica za znanosti i kvalitetu Veleučilišta te dobitnica državne nagrade za znanost i nagrade National Geographic Hrvatska.

Projekt je podržala i općina Topusko. „Općina kontinuirano ulaže u programe za djecu i mlade; renoviranje i opremanje dječjeg vrtića, potpore radu i opremanju vrtića, osnovne i srednje škole, sufinanciranje prehrane za učenike osnovne škole, prijevoz učenika srednje škole, stipendiranje studente, te podrška programa i aktivnosti usmjerenih na sport i mlade, poput ovog projekta. “– izjavio je Ivica Kuzmić, načelnik Općine Topusko

Sudionici radionice, mali kreativci, u pauzi između radionica, uživali su u u termalnoj vodi topličkih bazena To termi. Na radionicama je sudjelovala i Karina Pajana, koja je iz ratom zahvaćenog Harkiva iz Ukrajine s majkom i mlađom sestrom Mašom stigla u Hrvatsku i već pohađa Osnovnu školu Gvozd. Karina polako uči hrvatski i odlično joj ide. Na radionici je uživala stvarajući kućice za nezbrinute životinje, a podršku joj je došla dati i njena domaćica Maja koja se brine za cijelu izbjeglu obitelj i pruža im puno ljubavi, ali i stručne psihološke podrške.

Tekst i fotografija: Press

Slične objave