Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Dvije neobične skulpture koje privlače poglede prolaznika u Martićevoj

U Martićevoj ulici, kod kućnog broja 31a, smještene su dvije neobične skulpture koje svojim izgledom intrigiraju mnoge prolaznike. Riječ je o skulpturi “Dvije palme na otoku sreće” i skulpturi iz ciklusa “Monstrance”.

Dvije palme na otoku sreće

Skulptura-fontana kipara Ivana Fijolića “Dvije palme na otoku sreće” nagrađena je na Trijenalu hrvatskoga kiparstva 2015. godine.

Skulptura predstavlja Ratka Petrića, čiji je odlazak prikazan kao otkriće vode na Marsu, a simbol je bijega od svijeta i njegovih sputavanja.

Ratka Petrića, hrvatskog akademskog kipara, poznajemo po djelu “Kapi” u sklopu Aleje skulptura na savskom nasipu.

Fijolić je portretirao Ratka Petrića u čast njegova kiparskog života i svega što je učinio za hrvatsko kiparstvo i kulturu. Voda koju je Petrić pronašao na Marsu simbolizira novi život, novi kreativni potencijal i izvorište nove stvaralačke energije.

Skulptura iz ciklusa “Monstrance”

Tijekom manifestacije Design District Zagreb 2017. godine, ispred Galerije 3,14 postavljena je skulptura iz ciklusa “Monstrance” Nevena Bilića.

Skulptura je postavljena u ružičnjaku na proširenju zagrebačke Martićeve ulice, nazvanome Mali Vatikan zbog toga što je veliku stambenu zgradu, inače arhitekta Huga Ehrlicha iz 1930. godine, naručila Zagrebačka nadbiskupija.

Skulpturu Nevena Bilića postavio je Branko Spajić, osebujni galerist i veliki entuzijast konceptualne umjetnosti u kojoj se i sam okušao početkom 1980-ih godina.

Slične objave