Dubrava gori: Izmještanje Akademije likovnih umjetnosti – povezivanje zajednice

0
252

Projekt Dubrava gori: izmještanje Akademije likovnih umjetnosti polazi od strategija društvenih praksi, umjetnosti u zajednici i nasljeđa Krste Hegedušića, njegova rada u Hlebinama, ali i kao voditelja Majstorske radionice ALU. 

Riječ je o projektu koji se osvrće na preseljenje Akademije u prostor Jadran filma u Dubravi s ciljem upoznavanja studenata/ica s novim kvartom, njegovim ljudima, navikama i potrebama. Uvriježeno je misliti kako je Dubrava “spavaonica Grada”, “sportsko selo” i “predgrađe Zagreba”, no ovim bismo projektom htjeli ukazati kako je ona (i) grad u malom, i  zaštićena kulturna dobra, i hollywoodska prošlost. Ona je sve svoje šume i sve svoje raznolike zajednice.  Ona je mnogo toga i još više. 

Sam projekt počiva na tri sastavna dijela: radionice i večere sa studentom/icom, realizacija umjetničkih radova te okruglog stola. Radionice su koncipirane po Hegedušićevom modelu iz doba Zemlje tako da studenti/ice podučavaju članove različitih zajednica u Dubravi društveno korisnim umjetničkim tehnikama i praksama, a zajednica im uzvraća razmjenom znanja i organizacijom večere gdje se članovi zajednice upoznaju sa studentom i njegovom praksom. 
Cilj projekta Dubrava gori: izmještanje Akademije likovnih umjetnosti jest bolja uključivost studenata/ica Akademije u Dubravu, unapređenje kulturnog života u kvartu te promjena paradigme odnosno dominantnog pogleda na Dubravu kao sivog, problematičnog predgrađa.

Performativno vodstvo održat će se u petak, 14. travnja s početkom u 16 sati i tom će se prigodom obići sve uključene zajednice i institucije, kao i park Akademije likovnih umjetnosti u kojem će biti predstavljene novoproducirani radovi. Vodič je student Ante Šabić, a detaljan program bit će kasnije objavljen. 

Okrugli stol na temu umjetnosti u zajednici održat će se u subotu, 15. travnja s početkom u 15 sati u maloj dvorani Narodnog sveučilištu Dubrava. Stol je podijeljen u dva dijela: prvi, predstavljački u u kojemu sudjeluju uključeni studenti/ice i mentori/ice, te drugi panelski sa stručnjacima iz relevantnih područja. Sudionici okruglog stola osvrnut će se na radove i otvoriti temu o društvenoj ulozi umjetnosti danas. Pitanja koja si postavljamo kretat će se u lepezi od mogućnosti evaluacije društvenog učinka na zajednicu, pa sve do analize dubljeg odnosa između refleksija društva na umjetnost i obratno – primjerice je li uopće moguće odijeliti umjetnost od zajednice ili je ona inherentno društvena djelatnost.

Sudionike programa čine sljedeće zajednice i institucije, kao i studenti te mentori.

Grad mladih: učenici/ice osnovnih škola (OŠ Markuševec, PD Vidovec, OŠ Žuti Brijeg)
Luka Didi Pejanović, Mihaela Rašica, Ante Šabić pod mentorstvom Ivana Oštarčevića

Dječje kazalište Dubrava: Djeca iz Donje Dubrave

Marta Milinović, Rada Iva Sibila, Antonela Šurbek pod mentorstvom Mije Maraković

Konjščinska ulica: Janjevci/ke

Marie-Jeanne Jukić, Ivana Šerić pod mentorstvom Željka Beljana

NK “Dubrava Tim Kabel” (ŠRC Klaka): sportaši kluba

Kaja Dujmić, Leonarda Fotić 

Crkva i frama: vjernici/ce

Matea Despot, Kristijan Popović

Park Akademije likovnih umjetnosti: nova produkcija

Marina Brkić, Leonardo Losciale, Monika Miloševski

Organizacija

Organizator: Akademija likovnih umjetnostiOrganizacijski tim: Tomislav Pletenac, Laura Stojkoski, Mihaela Zajec, Josip Zanki

Tekst: Press