Petak, 22 rujna, 2023

Druženje uoči 145. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke

Uoči 145. obljetnice od rođenja Marije Jurić Zagorke, u Memorijalnom stanu na Dolcu održat će se svečarsko druženje povodom kojih će od 11 do 16 sati biti Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke.

Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji/ce će saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Izložba “Sportašice: moderne žene Zagorkinog doba”

Izložba donosi izbor članaka o sportu iz časopisa „Ženski list“ i „Hrvatica.“

„Žensko tijelo oslobodjeno je sportom dugotrajnog tamnovanja, lošeg starog odgoja, koji je smatrao nepristojnim svaki poskok i svaku jaču žensku gestu i kretnju. Tijelo žene živjelo je u oklopu odgojnog i odjevnog steznika. Sport je sve to razorio, jer na reformaciju mode odijevanja uplivao je sport, a nipošto moda na sport. Ovaj se razvio u nekoliko godina velikom snagom i povukao ženu iz svoje tamnice na sunce.“

Ženski list, travanj 1926., br.1

Izložba plakata Centra za ženske studije

Plakati Centra za ženske studije od 1995.-2018. godine

12:00-14:00 h Igranje društvene igre Strašne žene

Edukativna društvena igra Strašne žene igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti kako bi ženama, djevojkama i djevojčicama učinila vidljivima postignuća žena koja mogu biti inspiracija u njihovom poslovnom životu, kao i pri odabiru zanimanja i školovanja. Društvenu igru osmislila je udruga  Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’. Nataša Rašović – https://natasarasovic.wordpress.com/ autorica je karte koja predstavlja Mariju Jurić Zagorku.

14:00 h Prikazivanje dokumentarno-igranog filma Zagorka autorice Biljane Čakić Veselič

Slične objave