Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Drugi dio trilogije o Sunčevom sustavu u Zagrebu donosi Mars, Jupiter i Saturn

Kratki podsjetnik: U prošloj objavi smo opisali Sunčev sustav u Zagrebu, ispričali priču o Suncu i o prva tri planeta, te kako ih obići. Slijedi druga trećina putovanja zagrebačkim ulicama, uživajte!

Mars

Mars (3)

Vrijeme je za četvrti planet – Mars! Da bi došli do Marsa, morat ćete još jednom proći Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića i kraj Venere. Mars se nalazi u Tkalčićevoj ulici kod kućnog broja 21 (s lijeve strane).

Mars (2)

Mars (1)

Mars je dobio ime po rimskom bogu rata i često ga se naziva Crvenim planetom. Potrebno mu je 687 dana da obiđe Sunce a jedan dan traje slično kao i kod Zemlje, 24.6 sati. Jedna zanimljiva činjenica je da se najviša planina u Sunčevom sustavu nalazi baš na Marsu i da je visoka čak 21 kilometar. Do rujna 2014. godine sa Zemlje se krenulo u 40 misija na Mars, no samo 18 njih je bilo uspješno.

Jupiter

Jupiter (1)

Ovo je prvi planet koji će od vas iziskivati vožnju automobilom ili nekim drugim oblikom prijevoza s obzirom da se nalazi nešto dalje – na kamenom zidu u Voćarskoj 71. Uočljiv je i ne nalazi se visoko kao neki planeti, stoga ga je lako fotografirati.

Jupiter (3)

Jupiter (2)

Jupiter je peti planet od Sunca, te je i najveći u našem Sunčevom sustavu. Dva i pol puta je veći od svih planeta zajedno! Sastoji se od plinova pa ga ljudi često zovu i „plinovitim divom“, a prosječna temperatura površine je -108 stupnjeva celzijusa. Za put oko Sunca potrebno mu je dugih 4,332.85 dana (11.86 zemljanih godina). Jupiter se smatra planetom koji se najbrže okreće oko svoje osi u našem Sunčevom sustavu za što mu je potrebno, u prosjeku, kratkih 10 sati. Zbog toga su dani, od svih planeta u našem Sunčevom sustavu, na Jupiteru najkraći.

Saturn

Saturn (1)

Saturn se ne nalazi daleko od Jupitera, svega par minuta vožnje – u ulici Račićeva 1. Smješten je na zidnu ogradu te je jedini planet koji se ne nalazi na nekoj vrsti zida ili stupa.

Saturn (2)

Saturn (3)

Saturn (4)

Riječ je o najudaljenijem planetu koji se može vidjeti golim okom. Najpoznatiji je po svom sustavu prestena koje je otkrio Galileo Galilei davne 1610. godine. Oko Sunca putuje dugih 10.755 dana (29.45 zemljanih godina), a jedan dan na Saturnu traje svega 10 sati. Prosječna temperatura površine je oko -139 stupnjeva celzijusa. Ime je dobio po rimskom bogu Saturnusu, te se ponajviše sastoji od hidrogena. Oko njega kruži oko 150 poznatih mjeseca od čega su najveći Titan i Rhea.

Dvije trećine Sunčevog sustava su iza nas, a sa sljedećom objavom ćemo zaključiti priču!

Pratite nas na našoj Facebook stranici.

Slične objave